Nato se măreşte: de marţi Finlanda devine membră a Alianţei Nord-Atlantice. Reacţia Rusiei

Preşedinţia finlandeză a anunţat luni că Finlanda va deveni oficial membră a NATO începând de marţi, transmite Reuters.

03 apr. 2023, 18:40
Nato se măreşte: de marţi Finlanda devine membră a Alianţei Nord-Atlantice. Reacţia Rusiei

Finlanda va deveni marţi cel de-al 31-lea stat membru al NATO şi steagul finlandez va fi ridicat pentru prima dată la sediul organizaţiei, a anunţat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Este o săptămână istorică. Mâine (marţi – n.r.) vom primi Finlanda în NATO, care va deveni cel de-al 31-lea membru al NATO. Vom ridica steagul Finlandei pentru prima dată aici, la sediul NATO”, a declarat Stoltenberg în cadrul conferinţei de presă premergătoare reuniunii miniştrilor de externe ai organizaţiei de marţi şi miercuri.

El a precizat că arborarea steagului Finlandei la sediul NATO din Bruxelles va avea loc marţi, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la ora locală 15.00 (16.00 ora României).

„Va fi o zi bună pentru securitatea Finlandei, pentru securitatea nordică şi pentru NATO ca întreg. Suedia va fi mai în siguranţă ca rezultat”, a spus Stoltenberg. El a reamintit că este vorba despre procesul de aderare „cel mai rapid” din istoria recentă a Alianţei.

„Toţi suntem de acord că aderarea Suediei trebuie să aibă loc rapid”, a spus Stoltenberg, referindu-se la cealaltă ţară nordică care a făcut cerere de aderare, dar aceasta nu a fost ratificată încă de două state membre, Turcia şi Ungaria.

El a arătat totuşi că deciziile de ratificare a unor noi state membre la organizaţie sunt individuale şi că „nu luăm decizii în numele parlamentelor aici la NATO”.

„De când am luat decizia de a invita Suedia să devină stat aliat NATO am lucrat la integrarea Suediei în infrastructurile noastre. Procesul nu a fost întârziat de procesul de ratificare şi va continua, chiar şi după ce Suedia devine membru deplin”, a explicat Stoltenberg.

Citeşte şi: Olaf Scholz și-a luat angajamentul, la București: „Germania e alături de România în chestiunea Schengen” / Cancelarul german a vorbit despre integrarea Rep. Moldova în UE

„Nu trebuie afirmat că dacă ratificarea nu se încheie, nimic nu se întâmplă. A început să se întâmple de când i-am invitat”, a subliniat secretarul general al NATO.

El a ţinut să precizeze că Suedia nu e abandonată pentru că nu a putut adera la NATO alături de Finlanda şi că „Suedia este pe cât se poate de aproape de statutul de membru deplin” al organizaţiei.

Rusia îşi va consolida capacitatea militară în regiunile sale vestică şi nord-vestică drept răspuns la aderarea Finlandei la NATO, aşteptată pentru marţi, a declarat luni ministrul de externe adjunct rus Aleksandr Gruşko, citat de agenţia de presă RIA, transmit Reuters şi AFP.

”Ne vom consolida potenţialul militar în vest şi în nord-vest”, adică la frontierele cu Europa de Est şi Finlanda, a indicat Gruşko.

”În caz de desfăşurare de forţe şi resurse ale altor membre ale NATO în Finlanda, vom lua măsuri suplimentare pentru a asigura de o manieră fiabilă securitatea militară a Rusiei”, a adăugat demnitarul rus.

Noua doctrină diplomatică a Federaţiei Ruse, prezentată săptămâna trecută, desemnează Occidentul drept o ”ameninţare existenţială” pe care Moscova trebuie să o combată.

Anul trecut, ministrul apărării rus Serghei Şoigu a afirmase că Rusia va adopta ”contramăsuri adecvate” şi că va forma 12 unităţi şi divizii în districtul său militar de vest.

Citeşte şi: SONDAJ: Românii au încredere în UE, dar nu și în liderii instituției. Câți vor RO-EXIT-ul