NATO va deveni mai VIZIBILĂ în estul Europei, dar nu va crea baze permanente

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat luni că Alianţa Nord-Atlantică va deveni 'mai vizibilă' în statele membre din flancul estic prin constituirea unei forţe avansate care să răspundă rapid ameninţărilor, dar, pentru a nu încălca actul fondator Rusia-NATO, nu vor fi constituite baze permanente în aceste ţări, transmit agenţiile DPA şi AFP.

01 sept. 2014, 15:19
NATO va deveni mai VIZIBILĂ în estul Europei, dar nu va crea baze permanente

Cei 28 de şefi de stat ai ţărilor Alianţei urmează să adopte la summitul de săptămâna aceasta un plan de reacţie (Readiness action plan – RAP), ca răspuns la acţiunile Rusiei în Ucraina, care au determinat unele state din flancul estic al Alianţei, precum România, Bulgaria, Polonia sau statele baltice, să se simtă ameninţate de Rusia, notează AFP, citată de Agerpres.

‘Trupele care vor constitui această forţă vor fi furnizate de aliaţi prin rotaţie şi efectivele ei ar putea ajunge la câteva mii, ele cuprinzând soldaţi din forţele terestre, aeriene şi navale’. Ele vor putea fi desfăşurate ‘în câteva zile’, ‘ceea ce înseamnă o prezenţă mai vizibilă a NATO în est atât timp cât va fi necesar’.

Citeşte şi NATO se pregăteşte de RĂZBOI. „Nu vom ezita să luăm măsuri pentru apărarea aliaţilor”

Dar această prezenţă nu înseamnă constituirea de baze permanente, a ţinut Rasmussen să precizeze, întrucât prin crearea unor astfel de baze s-ar încălca actul fondator Rusia-NATO.

În schimb, se vor constitui ‘facilităţi de primire’, rezerve pre-poziţionate de echipamente şi materiale şi vor fi detaşaţi experţi în logistică, control şi comandă de trupe. ‘Va fi o forţă restrânsă, dar capabilă să lovească puternic dacă se dovedeşte că este necesar’, a susţinut secretarul general al NATO.

El a adăugat că alte iniţiative avute în vedere constau în modernizarea unor elemente de infrastructură naţională, precum aeroporturile şi porturile. De asemenea, se vor ameliora culegerea şi transmiterea de informaţii, la fel ca şi planurile defensive, şi se vor desfăşura mai multe aplicaţii militare în diferite locuri.