NATO vrea să facă din spaţiul cosmic un domeniu de luptă

Alianţa Nord-Atlantică intenţionează să recunoască spaţiul cosmic ca domeniu de luptă în acest an, au afirmat patru înalţi diplomaţi, parţial pentru a arăta preşedintelui american Donald Trump că NATO este relevantă şi că se adaptează noilor ameninţări, după ce el a semnat crearea unei Forţe Spaţiale a SUA, relatează Reuters.

24 iun. 2019, 07:29
NATO vrea să facă din spaţiul cosmic un domeniu de luptă

Decizia NATO, care ar urma să fie luată la summitul liderilor din 3-4 decembrie de la Londra la care este aşteptat şi Trump, va recunoaşte oficial că pot fi duse războaie şi în spaţiul cosmic şi că nu există doar confruntări terestre, aeriene, maritime sau cibernetice.

„Există un acord conform căruia spaţiul cosmic ar trebui declarat domeniu, iar summitul de la Londra este cel mai bun loc de a oficializa acest lucru”, a spus la sfârşitul săptămânii trecute un înalt diplomat al NATO implicat în discuţii, care a atras totuşi atenţia că munca tehnică este încă în desfăşurare, potrivit Agerpres.

Diplomaţii NATO neagă că Alianţa ar fi pe picior de război în spaţiul cosmic, dar spun că a-l declara pe acesta ca fiind un domeniu ar declanşa o dezbatere în jurul ideii dacă NATO ar trebui în cele din urmă să folosească arme spaţiale care pot doborî rachete inamice sau sisteme de apărare aeriană sau care pot distruge sateliţi.

Decizia de a declara spaţiul cosmic drept nouă frontieră pentru apărare ar putea ajuta la a-l convinge pe Trump că Alianţa Nord-Atlantică poate fi un aliat util în a descuraja dezvoltarea Chinei ca putere militară rivală, au precizat diplomaţii, potrivit Agerpres.

Deşi ţările membre NATO deţin în prezent 65% din sateliţii din spaţiu, China ia în considerare dezvoltarea de constelaţii masive de sateliţi comerciali care pot oferi servicii variind de la internet de mare viteză pentru avioane până la urmărire de rachete şi de forţe armate la sol. China dezvoltă arme pe care le poate folosi pe orbită şi a devenit anul trecut prima ţară care a ajuns pe partea îndepărtată a Lunii.

Rusia, fost partener strategic al NATO, dar acum considerată de multe state aliate ca fiind o putere ostilă, este de asemenea o forţă în spaţiu şi una dintre puţinele ţări care pot lansa sateliţi pe orbită. „Poate să existe un război exclusiv în spaţiu, însă cine controlează spaţiul controlează şi ce se întâmplă pe uscat, pe mare şi în aer”, a spus Jamie Shea, fost oficial al NATO, în prezent analist la think-tank-ul Friends of Europe de la Bruxelles. „Dacă nu controlezi spaţiul, nu controlezi nici celelalte domenii”, a mai afirmat el, potrivir Agerpres.

Miniştrii apărării din NATO ar urma să cadă de acord asupra unei largi politici spaţiale la întâlnirea regulată de la Bruxelles.