Natura se însănătoşeşte. Revenire spectaculoasă a tigrilor, populaţiile s-au dublat în unele zone

Thailanda şi-a dublat populaţia de tigri sălbatici în ultimii şapte ani, care a crescut de la 60 la 80 în 2013, ajungând la 160 de exemplare ale acestei specii în pericol de extincţie în 2020, au anunţat surse guvernamentale miercuri când se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Tigrului. La nivel global, se estimează că există aproximativ 3.900 de tigri în sălbăticie, incluzând aici speciile bengalez şi siberian.

30 iul. 2020, 07:59
Natura se însănătoşeşte. Revenire spectaculoasă a tigrilor, populaţiile s-au dublat în unele zone

Potrivit, secretarului pentru resurse naturale şi mediu, Pongboon Pongthong, creşterea populaţiei acestor feline se datorează eforturilor intense ale paznicilor forestieri, echipelor de cercetare ale organizaţiilor implicate şi dedicaţiei acelor persoane interesate în conservarea acestei specii.

Tigrii sălbatici sunt foarte apreciaţi în ţări precum China, unde sunt utilizaţi pentru elaborarea de medicamente tradiţionale, iar traficul ilegal cu aceste exemplare în Asia constituie una dintre marile ameninţări la conservarea speciei.

Se estimează că India găzduieşte aproximativ 70 la sută din populaţia mondială a acestor feline care trăiesc şi în ale ţări asiatice, deşi în Laos, Myanmar, Cambodgia sau Vietnam tigrii sălbatici practic au dispărut. India şi Nepalul au lansat şi ele scheme ambiţioase de dublare a populaţiei de tigri până în 2022, după ce în ultimii zece ani au avut aple programe de conservare a tigrilor.

Citeşte şi Un îmblânzitor de animale sălbatice a fost atacat şi ucis de patru tigri

Proiectele miniere masive, construirea de baraje sau distrugerea habitatelor pentru crearea de terenuri agricole ameninţă existenţa tigrilor. Braconajul, comerţul ilegal cu blană, carne, colţi, oase, cât şi pierderea habitatului sunt principalele ameninţări ale acestor feline mari.

Organizaţia ecologistă WWF a publicat la începutul lunii iulie un raport în care denunţa utilizarea de capcane, al căror număr se estimează la cel puţin 12 milioane, de către vânători ilegali sau braconieri în mai multe ţări din Asia de Sud-Est, ca principală ameninţare pentru tigrii din regiune.