Naufragiul din largul Libiei: Traficanţi de fiinţe umane libieni şi algerieni, arestaţi în Italia

Poliția italiană a anunțat vineri arestarea a trei libieni și doi algerieni care au fost acuzați de crime multiple și trafic de ființe umane în legătură presupusa moarte prin înec a peste 200 de imigranți în Marea Mediterană, relatează Reuters, citată de Agerpres.

07 aug. 2015, 18:04
Naufragiul din largul Libiei: Traficanţi de fiinţe umane libieni şi algerieni, arestaţi în Italia

Cei cinci au fost arestați la Palermo, după ce au fost interogați joi. Poliția sugerează că unii imigranți au fost bătuți sau înjunghiați în timpul călătoriei, alții fiind ținuți în cală.

Numeroși imigranți s-au înecat după ce ambarcațiunea s-a răsturnat chiar în momentul în care nava irlandeză de salvare LE Niamh se apropia, probabil din cauza faptului că pasagerii disperați s-au adunat cu toții într-o singură parte a ambarcațiunii când au văzut nava.

Poliția susține că bărbații acuzați, cu vârste între 21 și 24 de ani, au luat de la fiecare imigrant între 1.200 și 1.800 de dolari pentru călătorie, prețul diferind în funcție de locul pe care urmau să-l ocupe pe navă, cel mai puțin plătind pasagerii din cală. Ambarcațiunea transporta 650 de persoane când s-a scufundat în largul Libiei.

Citeşte şi Peste 2.000 de imigranţi clandestini s-au înecat în Marea Mediterană, în 2015, îndreptându-se spre Europa

Peste 400 de imigranți au fost salvați de nave italiene și irlandeze. Poliția i-a pus sub acuzare pe cei cinci după ce a discutat cu mulți dintre supraviețuitori în timpul nopții după sosirea în Palermo.

În aprilie, o ambarcațiune s-a scufundat în timp ce se apropia de o navă comercială care îi venise în ajutor, până la 900 de oameni pierzându-și viața. A fost naufragiul cu cel mai mare bilanț al victimelor din Mediterana în ultimele decenii și un simbol pentru criza de durată a imigrației în Europa, notează Reuters.