Nava care bloca Canalul Suez a fost repusă pe linia de plutire. Bursele au crescut, iar prețurile petrolului au scăzut

Nava care bloca Canalul Suez a fost repusă pe linia de plutire și în prezent este asigurată, a anunțat compania Inchcape Shipping Services, într-o postare pe Twitter citată de Reuters. Bursele asiatice și prețurile petrolului au reacționat imediat la anunț.

29 mart. 2021, 08:30
Nava care bloca Canalul Suez a fost repusă pe linia de plutire. Bursele au crescut, iar prețurile petrolului au scăzut
Nava care bloca Canalul Suez a fost repusă pe linia de plutire.

Nava care bloca Canalul Suez a fost repusă pe linia de plutire.  Aproape 15% din traficul maritim total tranzitează Canalul Suez, motiv pentru care sute de nave aşteaptă deblocarea navei Ever Given.

Citeşte şi: O navă comercială iraniană, vizată de un atac „terorist” în Marea Mediterană

Bursele din Asia și prețul petrolului au reacționat imediat la anunț. Bursele au crescut, iar prețurile petrolului au scăzut, pe fondul speranțelor că o cale navigabilă vitală ar putea fi redeschisă iar transportul naval global și-ar putea reveni.

Știrile s-au adăugat optimismului cu privire la creșterea mondială, pe măsură ce piețele privesc către președintele Joe Biden pentru a-și prezenta planurile de cheltuieli cu infrastructura săptămâna aceasta, ceea ce ar putea supralicita o recuperare deja accelerată a SUA, scrie stiripesurse.ro.

Nava care bloca Canalul Suez a fost repusă pe linia de plutire

Indicele MSCI al acțiunilor din Asia-Pacific cu excepția Japoniei a câștigat 0,3%, iar acțiunile de top din China au crescut cu 0,8%.

Indicele japonez Nikkei a câștigat 1%.

Petrolul Brent a scăzut cu 90 de cenți, la 63,67 dollari/baril, iar petrolul american WTI a scăzut cu 1,03 dolari, la 59,94 dolari/baril.

Blocajul din Canalul Suez generează pierderi de aproape 10 miliarde de dolari pe zi

Nava lungă de 400 de metri a lovit, în urmă cu câteva zile, unul dintre malurile Canalului Suez. Din cauza incidentului, una dintre cele mai importante rute comerciale internaționale a fost blocată complet, generând pierderi de aproape 10 miliarde de dolari pe zi. Peste 200 de nave au fost nevoite să aștepte deblocarea rutei, iar pentru a limita pierderile unele ambarcațiuni au fost redirecționate pe ruta mai lungă, cea care înconjoară continentul african.

Nava care blochează Canalul Suez de cinci zile a fost mișcată puțin astăzi, însă nu se știe exact când va putea fi adusă pe linia de plutire. Este nevoie de degajarea a cel puțin 20 de mii de metri cubi de pământ și nisip pentru a debloca cargoul uriaș.

Autoritățile egiptene au spus inițial că nava a eșuat din cauza vântului puternic, dar acum susțin că e vorba despre o eroare umană de pilotaj.

Canalul este dificil din punct de vedere al timpului. Ai nevoie de 16 ore ca să-l parcurgi, este o zi lungă, cu evoluții de durată… am trecut prin el cu diverse tipuri de nave similare cu Ever Given. Când te confrunți cu un astfel de vânt puternic, trebuie să anticipezi și să corectezi cursul navei, pentru a compensa forța vântului. Deci devine dificil, te poți confrunta cu furtuni de nisip, pierzi din vizibilitate, trebuie să te bazezi pe radar”, a spus Morgan McManus, căpitan Marina SUA.