Navă FANTOMĂ, capturată în apele Mării Negre. 34 de sirieni şi doi turci au fost reţinuţi

Un velier fără pavilion, cu care zeci de sirieni încercau să ajungă, ilegal, în spaţiul Schengen, fugind de ororile din propria ţară, a fost capturat de poliţiştii de frontieră din Constanţa duminică dimineaţă. Autorităţile au intrat în alertă în momentul în care cei de pe navă nu s-au prezentat, nava neavând pavilion. Astfel, 34 de sirieni şi doi turci, folosiţi drept călăuze, au fost reţinuţi.

07 iul. 2013, 07:14
Navă FANTOMĂ, capturată în apele Mării Negre. 34 de sirieni şi doi turci au fost reţinuţi

Autorităţile au urcat pe vasul străin, unde au găsit mai multe persoane din Turcia şi Siria, care se află în acest timp spre Bucureşti, unde vor urma procedura legală în astfel de cazuri. Cele 36 de persoane, dintre care două călăuze turce, care au primit importante sume de bani, şi 34 de sirieni care încercau să fugă de războiul din Siria, au fost reţinute, după ce vasul pe care se aflau nu avea pavilion, potrivit România TV.

Citeşte şi Accidental în Portul Galaţi. O navă a distrus un ponton şi a lovit o altă ambarcaţiune

În baza unei informaţii primite de la Constanţa, am dispus ca nava de gardă să intercepteze velierul turcersc şi am avut marea surpiză să descoperim 34 de sirieni, şase copii, opt femei, 20 de bărbaţi, care voiau să intre ilegal în ţară şi apoi să o ia spre vest. Au fost cercetaţi, deja sunt în drum spre Bucureşti şi va urma toată procedura legală. Nu au opus rezistenţă, nu am găsit armament. Au plătit o sumă considerabilă de bani pentru cei doi turci„, a declarat Adrian Tobă, şef Poliţie de Frontieră Constanţa pentru România TV.

Pe navă nu s-au găsit arme, iar persoanele nu au opus rezistenţă. Astfel, şase copii, 8 femei şi 20 de bărbaţi au fost luaţi în custodie, urmând să se determine dacă vor fi expulzaţi sau nu. În cazul în care vor cere azil politic, statul român poate accepta şederea lor pe teritorul ţării.

Cei doi cetăţeni turci s-au ales cu dosare penale pentru trecerea ilegală a frontierei de stat şi racolare, îndrumare şi călăuzire a uneia sau mai multor persoane în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat, în timp ce sirienii sunt cercetaţi pentru intrare în ţară prin trecerea ilegală a frontierei de stat.

Când i-am prins, au fost serviţi omeneşte, cu ceai, cu apă, cu mâncare, până la urmă sunt apă. Pe mare au fost puşi în pericol. Li s-a acordat primul ajutor, li s-a făcut la vreo doi calmante, injecţii. Cetăţenii turci nu au vrut să coopereze cu noi, au făcut-o pentru bani. Au primit între 5.000 şi 7.000 de euro de la fiecare persoană. La bord nu erau bani„, a adăugat Adrian Tobă.

Citeşte şi Poveştile şocante ale copiilor care au fost martori la ororile din Siria