Navigaţia pe Dunăre, între Buziaş şi Brăila, va fi închisă

Navigația pe Dunăre între kilometri 1.075 (Buziaș) și 175 (Brăila) se închide marți, de la ora 12,00, pe termen nelimitat, potrivit Biroului de presă al Inspectoratului General al Poliției Române.

10 ian. 2017, 12:02
Navigaţia pe Dunăre, între Buziaş şi Brăila, va fi închisă

Gerul a provocat formarea de poduri de gheață pe Dunăre, în zona Cernavodă-Hârșova, motiv pentru care începând cu ora 12,00, se suspendă temporar navigația pe Dunărea fluvială, de la Brăila, în amonte, până la Porțile de Fier 2, a declarat marți directorul Administrației Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galați, Dorian Dumitru, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, decizia luată de AFDJ Galați s-a luat după consultări cu celelalte administrații portuare românești și străine, implicate. Dorian Dumitru a mai spus că această decizie de suspendare temporară a navigației pe Dunărea fluvială a fost luată pentru că în zona Cernavodă-Hârșova s-au format poduri de gheață care acoperă 80% sau în totalitate suprafața Dunării, din mal în mal.

Directorului AFDJ Galați a precizat că navele aflate pe Dunărea fluvială nu sunt blocate de gheață, pe șenalul navigabil, ci se află în porturi, la adăpost.

Pe de altă parte, pe Dunărea maritimă nu sunt poduri de gheață, iar circulația se desfășoară în condiții normale de iarnă. O singură navă, care a plecat din Portul Mineralier Galați, are probleme tehnice și s-a oprit la mila 73, în amonte de râul Prut (în zona cunoscută drept „Cotul Pisicii”).

Cât privește activitatea de spargere a sloiurilor de pe Dunăre, navele AFDJ Galați continuă să acționeze, de luni, în zona Tulcea — Isaccea, de la mila maritimă 34 la mila 48, zonă vulnerabilă la formarea de poduri de gheață, în această perioadă. Totodată, nava AFDJ Mamaia 2 a efectuat o cursă umanitară preluând pasageri din mai multe localități — Sulina, Crișan, Gorgova, Maliuc, Partizani — și transportându-i la Tulcea, unde oamenii aveau nevoie să ajungă fie la doctor, fie la locurile de muncă.

O cursă similară va face drumul înapoi, către Sulina, miercuri, tot cu nava Mamaia 2. Decizia a fost luată pentru că navele de pasageri nu mai pot circula în siguranță printre sloiuri, nefiind clasificate drept nave cu clasă de gheață.

Citeşte şi Navă sub pavilion sârbesc eşuată pe Dunăre