Naziştii voiau să construiască o „stea a morţii”, pe baza cercetărilor unui savant născut la Sibiu

Deşi pare o glumă de 1 aprilie, este adevărat. Naziştii voiau să amplaseze pe orbită o oglindă uriaşă care să pârjolească oraşe şi să usuce oceanele. Totul a început însă de la ideea generoasă de a lumina Pământul pe timp de noapte, conform unor documente de arhivă citate de The Daily Mail.

03 apr. 2013, 10:27
Naziştii voiau să construiască o „stea a morţii”, pe baza cercetărilor unui savant născut la Sibiu

Fizicianul şi inginerul austro-ungar, Hermann Oberth (născut la Sibiu), a imaginat încă din 1923 cum se pot lumina oraşele de pe Terra pe timpul nopţii. Potrivit ideii sale, o oglindă imensă poate fi plasată pe orbită doar cu 3 milioane de mărci germane /raportat la cursul de acea vreme/ în decurs de 15 ani. De cercetările sale s-a arătat interesat al Treilea Reich. Din fericire, prea târziu pentru a pune în aplicare acest proiect, care ar fi putut să aibă consecinţe devastatoare, scrie Agerpres.

Ca bază pentru gigantica Death Star, care ar pârjoli oraşe întregi, naziştii plănuiau să folosească realizările ştiinţifice ale lui Oberth. Talentatul om de ştiinţă se interesa din copilărie de spaţiu şi la vârsta de 14 ani a creat chiar primul model de rachetă. De fapt, Oberth este considerat unul dintre fondatorii construcţiei de rachete şi a astronauticii.

Conform planurilor sale iniţiale, oglinda urma să se rotească în jurul planetei pe o orbită geostaţionară – 22.236 km deasupra Pământului.

‘Întreaga suprafaţă a oglinzii – faţa şi spatele – ar fi trebuit să fie confecţionate dintr-un material reflectorizant, în caz contrar personalul s-ar fi carbonizat’, scria revista Life în 1945. Oglinda urma să fie dirijată de către staţii spaţiale cu echipaj uman, care urmau să orienteze oglinda în zona dorită. Rachetele urmau să transporte oxigen pe aceste staţii, iar pe viitor se planifica creşterea unei grădini hidroponice pe orbită.

Oberth însuşi declara în 1957 că această oglindă va deveni realitate, dar în acelaşi timp o descria ca pe ‘arma supremă’.

Oglinda ar fi fost ansamblată în spaţiu şi ar fi avut pe ea şi o bază umană