Ne bucurăm de două zile frumoase, înainte de răcirea vremii. PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Weekendul vine cu o vreme frumoasă şi caldă, potrivită pentru ieşirile în parc sau chiar piscină, însă regimul termic se va schimba de săptămâna viitoare. Ziua de luni va aduce o vreme instabilă, cu temperaturi uşor mai scăzute şi cu ploi, pe alocuri însoţite de tunete şi fulgere.

10 mai 2013, 14:20
Ne bucurăm de două zile frumoase, înainte de răcirea vremii. PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Sâmbătă, deşi suntem doar la începutul celei de-a doua decade a lunii mai avem parte de încă o zi ca în plină vară. Cerul va fi mai mult senin în toate regiunile, iar vântul cel mult moderat, cu intensificări doar în primele ore în Delta Dunării. Soarele puternic şi masa de aer cald aflată încă în zona ţării noastre vor face ca la amiaza, vremea să fie caldă pentru această dată, cu maxime cuprinse în general între 21 grade în sudul litoralului şi 30 grade, cel mai probabil în sud-vestul Transilvaniei, valori mai potrivite pentru o zi de început de iulie.

Şi în Capitala, sâmbătă, vremea îmbie încă de la primele ore la plimbări în parc, apoi chiar şi la ştrand. Cerul va fi mai mult senin, vântul suflă cel mult moderat, după-amiază termometrele arată maxime în jur de 28 grade, cu câteva grade peste normalul termic al datei din calendar.

Duminică, vremea schimbă foaia în regiunile vestice, unde instabilitatea atmosferică este tot mai accentuată. Mai ales după-amiază şi noaptea, norii acoperă temporar cerul şi aduc averse însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Izolat ploile pot fi mai însemante cantitativ şi vor fi condiţii de grindină. În celelalte regiuni vremea e încă în general frumoasă, cu cerul variabil. Fenomenele asociate instabilităţii atmosferice mai accentuate, ploi de scurtă durată, fulgere, tunete şi vânt mai alert vor fi pe spaţii restrânse, în sud şi în centru şi izolat în rest, abia seara târziu şi în noaptea de duminică spre luni. Odată cu schimbarea aspectului vremii în vest şi în nord-vest vom remarca şi scăderea uşoară a temperaturilor. Maximele se vor încadra în general între 20 grade în zona Banatului şi 30 grade în sudul extrem, astfel încât în buna parte a ţării vorbim încă despre valori peste normalul datei din calendar.

În Bucureşti, duminica va fi o vreme tot frumoasă şi caldă pentru această dată. Pe cer apar câţiva nori inofensivi, vântul nu deranjează, iar în termometre se adună 28, 29 grade după amiază.

Săptămâna viitoare debutează cu vreme în general instabilă, iar valorile termice vor scădea, mai ales în jumătatea vestică a ţării. Norii cu mare dezvoltare verticală acoperă verticală întuneca temporar cerul şi aduc averse însoţite de fulgere, tunete, intensificări de scurtă durată ale vântului, mai ales în regiunile din interiorul arcului carpatic şi doar pe arii restrânse în celelate regiuni. În noaptea de luni spre marţi, aceste fenomene vor fi prezente mai ales în sud, în centru şi în est. Izolat vor fi condiţii de grindină şi cantităţi de apă mai însemnate. Maximele prognozate de către meteorologi pleacă de la 16, 17 grade în Banat şi ajung la cel mult 27 grade în Moldova şi în Muntenia.

Vremea se schimbă şi în Capitală la începutul săptămânii. Instabilitatea atmosferică e tot mai accentuată, mai ales spre seară norii acoperă temporar cerul şi vor cădea averse însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. La amiază, termometrele arată cel mult 26, 27 grade.

Marţi, nori mai mulţi şi mai groşi vor fi peste sudul şi estul ţării, unde mai ales după-amiază şi seara vor averse şi descărcări electrice. În celelate regiuni, cerul va fi variabil, cu înnorări în primele ore ale zilei şi ploi slabe, de scurtă durată, pe arii restrânse în centru şi doar izolat în celelalte zone. Maximele vor fi cuprinse între 17 şi 25 grade.

De miercuri, temperaturile cresc uşor, astfel încât vineri spre exemplu, maximele se pot apropia din nou de  30 grade în sudul ţării. Probabilitatea de apariţie a ploilor de scurtă durată e mai mare în sud şi în est, apoi doar pe la munte aşa că putem conta pe vreme destul de bună.