Ne luăm adio de la petrecerile de Crăciun și Revelion! Cum vor bubui prețurile dacă Guvernul majorează TVA-ul de la 9% la 19%

Decizia Guvernului de a majora TVA-ul ar putea afecta semnificativ prețurile din sectorul HoReCa. Acest lucru s-ar putea traduce în majorări uriașe în ceea ce privește costurile pentru sejururile de Crăciun și Revelion.

14 sept. 2023, 23:28
Ne luăm adio de la petrecerile de Crăciun și Revelion! Cum vor bubui prețurile dacă Guvernul majorează TVA-ul de la 9% la 19%
Ne luăm adio de la petrecerile de Crăciun și Revelion! Cum vor bubui prețurile dacă Guvernul majorează TVA-ul de la 9% la 19%

În anii precedenți, turiștii puteau stabili cu câteva luni în avans locul unde vor petrece Revelionul, dar acum nu mai au această posibilitate. Motivul este că hotelierii nu au încă ofertele disponibile, deoarece sunt reticenți să le lanseze înainte de a avea claritate cu privire la politicile fiscale. Această incertitudine se datorează preocupării lor că, în cazul în care Guvernul decide să majoreze taxa pe valoarea adăugată (TVA) de la 9% la 19%, costurile pentru vacanțe ar crește inevitabil, ceea ce ar putea afecta negativ cererea.

Citește și: Ce o să pună românii pe masa de Crăciun. Ministrul Agriculturii aruncă bomba despre prețul cozonacilor de sărbători

În cazul în care costul unei vacanțe de Revelion era deja considerabil, există posibilitatea ca prețurile să crească și mai mult în acest an. După 1 ianuarie, prețurile ar putea suferi modificări, în cazul în care guvernanții decid să mărească taxele.

Cazarea în stațiunea Rânca costă între 100 și 160 de lei pe noapte în această perioadă. Dacă taxa pe valoarea adăugată (TVA) va fi majorată la 19%, atunci costul cazării ar putea crește cu cel puțin 10 procente. De asemenea, cheltuielile cu masa la restaurant ar putea să crească. De exemplu, pentru un prânz care costă acum în jur de 60-80 de lei, după creșterea TVA-ului, ar putea ajunge să coste până la 100 de lei pentru același meniu. În condiţiile date, unii se gândesc să renunţe de tot la vacanţe, Alţii şi au făcut calculul să le scurteze.

„Dacă cei care ne conduc numai asta văd, să ia banul din buzunarul omului. O zi, două, nu trebuie neapărat să te cazezi. Pleci dimineaţa, vii seara, te-ai relaxat”, a declarat un bărbat.

În Rânca, există hotelieri care amână lansarea rezervărilor, în timp ce alții acceptă rezervări, dar nu furnizează prețurile. Ei informează clienții că vor putea afla costurile cel mai devreme la sfârșitul lunii noiembrie.

„Dacă cresc preţurile din nou, nu ştim ce va fi nici la iarnă. A fost şi vară slabă, dacă mai creşte şi TVA –ul la alimente, probabil nu va mai fi nimic vara. Oamenii nu mai au bani, sunt şi alte cheltuieli”, a explicat reprezentantul unui restaurant.

„Noi nu putem să le spunem mai nimic pentru că vedeţi şi dumneavoastră ce se întâmplă. Guvernanţii se ceartă de câteva săptămâni. În ultimii doi, trei ani, HoReCa e pusă la zid, cu mărire de taxe, de impozite”, a povestit Constantin Pănescu, proprietar hotel.

La Vatra Dornei, în Suceava, unii administratori nu mai aşteaptă decizia Guvernului.

„Avem cereri pentru perioada sărbătorilor şi nu stăm să vedem dacă TVA-ul va creşte sau nu. În jur de 3.000 de lei pentru două persoane şi de Crăciun şi de Revelion”, a explicat Bogdan Apetri, administrator cabană.

Ministrul Finaţelor promite totuşi să nu majoreze TVA-ul pentru industria horeca.

„Aşa cum arată ultimele discuţii în coaliţie, 9%. Este neschimbat procentul de TVA pentru hoteluri, restaurante şi catering”, a declarat acesta.

Citește și: Angajări 2023. Topul orașelor în care te poţi angaja bugetar. Salarii atractive, tichete de masă, vouchere şi prime de Crăciun