Ne pregătim de război? Un tren cu armament militar, filmat în gara din Ploieşti

Imagini uimitoare surprinse în gara din Ploieşti. Jurnaliştii au filmat un tren cu armament militar, care staţiona nu departe de peroanele pentru călători. Pe imagini se vede că marfarul transportă mai multe vehicule militare de mari dimensiuni.

05 sept. 2014, 07:50

Liderii NATO şi-au exprimat joi sprijinul unanim pentru Ucraina şi au promis să o ajute să-şi dezvolte armata în timp ce ea luptă contra separatiştilor proruşi din estul ţării, relatează DPA, Reuters şi AFP.

Pentru a ajuta Ucraina să pună capăt conflictului de cinci luni, care, potrivit Naţiunilor Unite, a făcut în jur de 2.600 de morţi, mai mulţi aliaţi din NATO s-au oferit să furnizeze echipamente militare „letale şi non-letale”, inclusiv „arme de înaltă precizie”, a spus Poroşenko. În plus, întreaga alianţă a promis Kievului un ajutor de apărare de 15 milioane de euro /20 milioane dolari/, a anunţat secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vinerea trecută înainte de plecarea la Consiliul European că va susţine la reuniunea liderilor europeni sprijinirea Ucrainei cu echipamente militare pentru ca această ţară să poată face faţă agresiunii Federaţiei Ruse, cât şi o nouă etapă de sancţiuni pentru Rusia.

România este pregătită să îşi asume unul din cele patru programe ale NATO, în calitate de naţiune lider, şi programul pe care dorim să ni-l asumăm este legat de apărarea cibernetică a Ucrainei, a anunţat miercuri seară Traian Băsescu.

A doua zi a summitului NATO din Ţara Galilor ar putea aduce decizii istorice pentru România, cum ar fi înfiinţarea unui comandament capabil să coordoneze trupe străine de intervenţie care să staţioneze la noi.

Liderii statelor membre NATO anunţă astăzi o serie de măsuri noi pentru a opri agresiunea rusă din Ucraina. Cel mai important rezultat al reuniunii la vârf îl va reprezenta formarea unei forţe de reacţie rapidă, ce va putea fi mobilizată în estul Europei în decurs de 48 de ore. Mai mult, NATO îşi va consolida prezenţa în regiune, inclusiv în România. Astfel, ţara noastră ar putea capăta o importanţă strategică în cadrul Alianţei.

Potrivit România TV, România cere şi patru avioane NATO si nave ale Alianţei în Marea Neagra, în contextul conflictului din Ucraina.

Zilele trecute, fotoreporterii Click! au surprins un tren încărcat cu vehicule militare staţionat în gara din Ploieşti, fapt ce ne duce cu gândul la conflictul militar din Ucraina.

Vezi: Noi manevre militare ruse, în apropierea graniţei cu Ucraina

Ieri, Alianţa şi-a exprimat solidaritatea cu Kievul, căruia i-a oferit un ajutor de 15 milioane de euro pentru armată. Iar mai multe state membre îi vor trimite echipament militar, inclusiv arme de mare precizie. Între timp, Ucraina a făcut deja primii paşi spre pace. Preşedintele Poroşenko, prezent şi el la reuniune, a declarat că astăzi ar putea fi semnat un acord de armistiţiu cu rebelii, la Minsk. De cealaltă parte, separatiştii au anunţat că sunt dispuşi şi ei să înceteze focul. Prima zi a summitului s-a încheiat cu un dineu de lucru organizat la castelul Cardiff, la care a luat parte şi preşedintele Traian Băsescu. Liderii au discutat până după miezul nopţii.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că declaraţiile de săptămâna trecută ale preşedintelui Traian Băsescu privind un eventual ajutor armat pentru Ucraina reprezintă un gest de iresponsabilitate.

„Pur şi simplu vreau să spun ce aş face eu dacă aş fi preşedinte. În primul rând, să spui că dai arme într-un conflict neconvenţional, pentru că acolo nu este armata ucraineană contra armata rusă, e armata ucraineană contra unor forţe separatiste, deci să spui că dai arme este un gest de inconştienţă, un gest de iresponsabilitate. Care a fost imediat sancţionat de către toată lumea. Aţi auzit foarte clar ce a spus şi Donald Tusk şi Van Rompuy: noi sprijinim Ucraina, dar nu vrem să punem gaz pe foc. A spus-o secretarul general ONU, a spus-o toată lumea. De altfel, Traian Băsescu declaraţia războinică de la Bucureşti de vineri nu a mai făcut-o sâmbătă la Consiliul European că probabil şi-a dat seama că îi spune cineva: ‘domn’e, eşti nebun, noi ce să facem, să punem gaz pe foc acolo’?”, a declarat premierul, întrebat dacă declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu cu privire la un eventual ajutor de armament pentru Ucraina ar putea fi considerate drept provocatoare din partea Federaţiei Ruse.

Victor Ponta a adăugat că o asemenea declaraţie este o „iresponsabilitate pentru că, de fapt, oferă pretextul pe care, probabil, îl aşteaptă Federaţia Rusă”.

„Să zică: „iată, noi ne apărăm de armele date de Băsescu şi atunci intervenim şi noi”. Deci e un gest de maximă iresponsabilitate, nu ai voie să faci aşa ceva până nu te consulţi cu toţi aliaţii. Inclusiv dacă dăm arme în Afganistan. Să ştiţi că este un Acord între toţi aliaţii, cu SUA, care spune cum pregătim Armata afgană, sau cum pregătim Armata irakiană. Nu se trezeşte unul singur să spună ceva şi a doua zi să ia înapoi. Eu cred că preşedintele României are obligaţia, atunci când vorbeşte, când deschide gura, mai ales pe probleme de politică internaţională să fie absolut convins că ceea ce spune el va spune şi secretarul general NATO şi cu primul-ministru al Poloniei pentru că altfel arătăm ca o ţară neserioasă”, a mai declarat premierul.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vinerea trecută înainte de plecarea la Consiliul European că va susţine la reuniunea liderilor europeni sprijinirea Ucrainei cu echipamente militare pentru ca această ţară să poată face faţă agresiunii Federaţiei Ruse, cât şi o nouă etapă de sancţiuni pentru Rusia.