Temperaturile la nivel mondial s-au menținut la niveluri istorice în luna aprilie, ceea ce continuă o serie de aproape doi ani de căldură fără precedent pe planetă. Asta îi determină pe oamenii de știință să își pună întrebări despre ritmul încălzirii globale, transmite joi AFP, citată de Agerpres.
Luna aprilie a fost, la nivel mondial, a doua cea mai caldă lună aprilie după cea din 2024, arată observatorul european Copernicus, ce se bazează pe miliarde de măsurători de la sateliți, stații meteo și alte instrumente.
Citește și : COD ROȘU de tornadă, ploi torențiale și grindină de mari dimensiuni. Zonele lovite de fenomene extreme, alertă ANM
Astfel, luna trecută este cea în care temperaturile au atins un nivel record sau aproape record, ce durează din iulie 2023, de aproape doi ani.
De atunci, în fiecare lună temperaturile au fost cu cel puțin 1,5 grade Celsius mai caldă comparativ cu media din perioada preindustrială (1850-1900).
Mulți oameni de știință se așteptau ca perioada 2023-2024, cei mai călduroși ani înregistrați vreodată la nivel global, să fie urmată de o pauză, pe măsură ce condițiile mai calde determinate de fenomenul El Nino se estompează.
„Până în 2025, acest ritm ar fi trebuit să încetinească, dar în schimb rămânem în această fază de încălzire accelerată”, a declarat Johan Rockström, directorul Institutului de cercetare a impactului climatic Potsdam, Germania.
„Se pare că suntem blocaţi acolo”, iar „cauza nu este complet rezolvată, dar este un semn foarte îngrijorător”, a declarat el pentru AFP.
Samantha Burgess, de la centrul european ce administrează Copernicus, a declarat pentru sursa citată că ultimii doi au fost „excepționali”. „Aceştia rămân în intervalul prevăzut de modelele climatice pentru astăzi, însă noi ne situăm la limita superioară a intervalului”.