Ne vom bucura de o vreme călduroasă de vară la final de mai. PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

În zilele care urmează vremea se va încălzi şi vom scăpa de ploi şi de vântul puternic, mercurul din termometre urmând că urce până la 29 de grade în unele regiuni. Totuşi, de joi vremea se va răci şi ploile se vor întoarce în mare parte din ţară.

27 mai 2013, 14:07
Ne vom bucura de o vreme călduroasă de vară la final de mai. PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Marţi, vremea se încălzeste în toate regiunile, temperaturile amiezii pornesc de la 16 grade în Maramureş, dar ajung până la 29 de grade în sudul Munteniei. În nord-vestul, nordul şi centrul ţării, precum şi la munte, aşteptăm averse şi descărcări electrice la nivel local, dar în restul teritoriului soarele este mai generos şi astfel de fenomene apar doar izolat. Doar în sud-estul ţării şi la munte vântul suflă mai alert pe parcursul zilei.

În Capitală, marţi va fi timp frumos, cu mult soare, fără ploi şi fără vânt, iar vremea se încălzeşte şi la amiază terometrele indică aproximativ 27 de grade.

Citeşte şi Vara începe cu un val de temperaturi scăzute. PROGNOZA METEO PE DOUĂ SĂPTĂMÂNI

Miercuri, încălzirea vremii continuă, mai ales în vestul, centrul şi nordul ţării, astfel că temperaturile maxime vor fi de 21 de grade doar în Delta Dunării şi pe litoral, în timp ce în Lunca Dunării se ating şi 31 de grade la amiază. Iar ziua se anunţă destul de însorită, cu doar câţiva nori şi pe alocuri ploi de scurtă durată în nordul ţării şi la munte. Abia după lăsarea serii, în vest şi sud-vest se adună nori ce lasă local averse însoţite de descărcări electrice. Vântul sufla mai agitat în zona de munte, dar intensificări locale sunt de aşteptat şi la câmpie sau podiş.

În Bucureşti, miercuri se anunţă vreme frumoasă, mult soare şi doar câţiva nori inofensivi, cu vânt ceva mai sprinten, dar ne încălzim binişor la amiază, când termometrele vor indica 28…29 de grade la umbră.

Joi, însă, vremea schimbă foaia. Ploile se înmulţesc şi acoperă întreaga jumătate vestică a ţării, unde vorbim despre averse, frecvente descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului care izolat pot lua aspect de vijelie. Dar nici locuitorii din restul teritoriului nu sunt feriţi de astfel de manifestări de instabilitate atmosferică, doar că în est fenomenele, prezente pe spaţii din ce în ce mai extinse, apar abia după-amiaza şi noaptea. Nu lipsesc nici condiţiile de grindină, iar pe alocuri, mai ales la munte, ploile vor fi abundente. Dar vremea încă nu se răceşte, maximele zilei pornesc de la 19 grade în Dealurile de Vest şi ating 30 de grade în Lunca Dunării şi sudul Moldovei în orele amiezii.

Vremea devine joi instabilă şi în Capitală, căci cerul, dominat de soare la începutul zilei, se va înnora treptat şi spre seara şi noaptea apar şi aici averse, însoţite de descărcări electrice şi vânt în rafale. Dar abia după ce temperatura aerului atinge cele 29…30 de grade anunţate de meteorologi.

La jumătatea săptămânii tot despre vreme instabilă vorbim, adică despre înnorări şi ploi pe săturate, cu tunete şi fulgere în mare parte din ţară, dar şi despre vânt cu aspect de vijelie şi, posibil, căderi de grindină. Iar temperaturile scad cu câteva grade, la amiază vineri vor fi maxime între 18…19 grade în Dealurile de Vest până la 28…29 de grade în partea de sud-estul extrem al ţării. Iar spre sfârşitul acestei săptămâni tendinţa este ca temperaturile să mai scadă, devenind apropiate de cele normale pentru începutul lunii iunie, dar asta cu preţul averselor cu tunete, fulgere şi vânt, prezente la nivel local în toate zonele ţării.

Marţi, în Transilvania ziua începe cu destul soare, dar norii se adună prin jumătatea nordică a regiunii, unde cad şi averse cu fulgere şi tunete. Dar temperaturile mai cresc puţin faţă de zilele precedente, vorbim despre 19 grade la Miercurea Ciuc şi 21 la Sibiu şi Târgu Mureş, în timp ce la Alba Iulia se ating 23 de grade.

Spre nord-vest, marţi, norii sunt tot mai adunaţi şi ploile tot mai insistente, aşa că temperaturile rămân modeste aici, cea mai mică valoare în ţară, de 17 grade, îi va racori pe locuitorii din Baia Mare, în timp ce la Oradea vor fi doar 19 grade la amiază.

Spre sud, soarele devine tot mai prezent, norii sunt puţini şi nu lasă ploi, iar vântul nu creează nici el probleme, se anunţă o zi mai însorită. Prin urmare şi temperaturile sunt mai ridicate: 22 de grade vor fi la Arad şi 23 la Timişoara şi la Deva.

În Oltenia, regimul termic revine la normal, 24 de grade se vor adună în termometre până la amiază în Craiova şi Târgu Jiu, în timp ce la Râmnicu Vâlcea şi Slatina se atinge marţi pragul termic al unei zile de vară, maxima zilei va fi de 25 de grade în aceste localităţi. Iar ziua se anunţă frumoasă şi însorită, fără ploi şi fără vânt.

Muntenia este regiunea cu cele mai generoase  temperaturi, aici amiaza de marţi vine cu 27 de grade în termometre la Alexandria şi Brăila, în timp ce la Giurgiu sunt 28 şi chiar 29 la Calarasi. Totul pe fond de vreme însorită, fără strop de ploaie şi cu adieri plăcute de vânt.

În Dobrogea, soarele predomină, norii sunt trecători, însă vântul suflă mai vioi. Totuşi, până la amiază şi aici temperaturile cresc spre 23 de grade la Constanţa şi 25 la Tulcea.

Moldova este mai însorită în jumătatea sa sudică, unde şi temperaturile sunt mai generaose. Vorbim despre 26 de grade la Galaţi şi Focşani, în timp ce la Vaslui, unde mai şi plouă peste zi, sunt 23 de grade la amiază, şi numai 19 la Suceava, cu averse, de asemenea.

Vremea se anunţă, marţi, frumoasă pe litoral, dar temperaturile nu se avântă prea mult. Deşi cu soare destul peste zi, la amiază nu vor fi mai mult de 21 de grade în termometre la Vama Veche, 22 la Neptun, Mangalia sau Costineşti şi cel mult 23 la Mamaia. În plus, şi vântul suflă mai agitat, vremea nu este tocmai ideală pentru plajă, iar apa mării, cu 16, cel mult 18 grade lângă ţărm, nu îmbie nici ea la bălăceală.

La munte, marţi, vremea se mai dezmorteşte faţă de zilele trecute, până la prânz mercurul din termometre urca spre 14 grade la Stâna de Vale, deşi în Apuseni plouă pe săturate, în timp ce la Semenic sunt 12 şi la Păltiniş 13 grade, iar soarele este mai prezent. Tot de vreme frumoasă şi în incalzire au parte şi cei de pe Valea Prahovei: la Predeal se ating 15 grade însorite, iar la Sinaia cota 1500 vor fi 12 grade la amiază. În nordul Orientalilor ploile sunt ca acasă şi la Vârful Toaca al Ceahlăului nu adună mai mult de 8 grade până după prânz.