Neagu Djuvara, la un pas să îşi ÎNŞELE SOŢIA. „M-am îndrăgostit nebuneşte. Era virgină la 26 de ani…”

Neagu Djuvara, "un anti-Don Juan" convins, după cum se autocaracterizează, s-a îndrăgostit nebunește de o fostă prietenă din copilărie. La acea vreme era însurat de șapte ani și avea o fetiță

28 oct. 2016, 13:05

„Pe Mia am regăsit-o la puțin timp după sosirea mea accidentală la Stockholm a doua zi după 23 august ’44… Descopeream parcă o altă femeie (n.r. – Mia fusese o parteneră de joacă din copilărie), de o frumusețe și de o distincție nebănuite, însoțite de o inteligență subtilă, aproape stranie. M-am îndrăgostit nebunește… Ea s-a lăsat încet ademenită, apoi fierbinte, dar era, la 26 de ani, virgină, iar eu nu mă putem hotârî să-mi trădez soția rămasă în țară sub ocupație”, a povestit Neagu Djuvara, potrivit evz.ro.

Citeşte şi Mihai Şora: Mi-a făcut mare plăcere să-l revăd pe Neagu Djuvara. Avem laolaltă aproape 200 de ani

Un pictor nebun i-a furat iubita

Aventura tânărului diplomat a luat, apoi, o turnură dramatică: „Și au trecut astfel săptămânile, poate chiar două luni de pasionate îmbrățișări și frământări, până s-a întâmplat inevitabilul: a furat-o altul, mai nebun, mai hotărât, un tânăr pictor danez… Era chiar nebun: pe când îi făcuse Miei curte la Copenhaga, fără succes, într-o seară, când s-a întors ea de la birou, și-a găsit mobilele odăii aruncate pe geam în stradă! Ăsta-i genul de tipi care cuceresc femeile delicate… N-am avut în toată viața mea un sentiment mai aprig de durere și disperare ca în acele săptămâni de cumplită gelozie după aflarea nefericirii mele”.

Aceste amintiri deeosebite și multe altele au fost strânse într-o carte – „444 de fragmente memorabile ale lui Neagu Djuvara” -, care a văzut lumina tiparului anul acesta la Editura Humanitas.