Neagu Djuvara, radiografie DURĂ a politicii româneşti: Nu mai avem mari oameni politici

Istoricul Neagu Djuvara a făcut o radiografie dură a politicii româneşti, într-un interviu acordat news.ro. Acesta a apreciat că în prezent avem politicieni cel mult simpatici şi a vorbit şi despre prezenţa din ce în ce mai pregnantă a femeilor pe scena politică.

09 mart. 2016, 19:41
Neagu Djuvara, radiografie DURĂ a politicii româneşti: Nu mai avem mari oameni politici

„În momentul de faţă nu mai avem mari oameni politici. Sunt unii mai mult sau mai puţin simpatici, Călin Popescu Tăriceanu îmi e simpatic. Preşedintele Iohannis e foarte potrivit, e neamţul nostru, după cum l-am avut pe Carol I, dar el nu poate să impună ceva în politică. Dacian Cioloş mi-e foarte simpatic. Are multă demnitate şi în acelaşi timp e foarte român, cu toate că numele de Cioloş pare să fie maghiar, ca sonoritate. În Ardeal sunt multe persoane care au porecle ungureşti, chiar fiind români”, a comentat Neagu Djuvara.

Istoricul a vorbit şi despre reproşurile care i se aduc deseori preşedintelui Iohannis din cauza lipsei de luări de poziţie în chestiuni importante, făcând o comparaţie şi cu mandatul lui Traian ăsescu. „E mai bine aşa. În politică e mai bine aşa, dacă te bagi, te frigi. Pe Băsescu l-am cunoscut de aproape, în diverse împrejurări şi ceea ce mi-e simpatic la el e faptul că e singurul care îndrăznea să vorbească împotriva ruşilor. Nouă parcă ne este o teamă, dincolo de Nistru să nu ne atingem, că sunt prea puternici. Eu cred că preşedintele Iohannis face bine să fie modest, că noi în momentul ăsta nu mai existăm. Nu mai există, ca politică, decât Statele Unite ale Americii. Dacă eşti cuminte şi eşti agreat de Statele Unite suntem liniştiţi, dovadă ca au şi venit instituţii de-ale lor. Avem instituţii de-ale lor, militare, chiar pe teritoriul nostru”, a subliniat Djuvara.

Despre actualul PNL, Neagu Djuvara spune că nu poate fi comparat cu partidul Brătienilor, mai ales că s-a aliat cu socialişti. Totuşi, istoricul apreciază că liberalii au preşedinţi simptici: „Alina Gorghiu îmi este extrem de simpatică. E o fată colosal de simpatică. Dar mi se pare că sunt doi preşedinţi, bărbatul îl cunoaştem (n.r. Vasile Blaga), e destul de puţin frumos fiziceşte. E un tip interesant, simpatic, dar e, vorba aceea, urât, pe când ea este, nu frumoasă în sensul clasic, dar are o frumuseţe particulară, a ei”.

„Monica Macovei este foarte simpatică, foarte valabilă, ca să spun aşa, ca femeie, am încredere în ea, dar nu prea a izbutit să le excludă pe lichelele care au fost la guvernare în ţara noastră, pe Victor Ponta şi alţii. Am impresia acum că parcă s-au mai curăţat puţin”, a mai spus Neagu Djuvara, vorbind despre femeile din politica românească.

Istoricul a apreciat că lipsa unor politicieni de marcă ar putea fi şi o conecinţă a faptului că Europa nu mai are putere. „Nu mai există în lume decât o singură putere, Statele Unite ale Americii. Ne întoarcem la situaţia Imperiului Roman. Statele Unite ale Americii sunt Roma antică de azi, domină lumea întreagă. Din Europa până în Coreea nu se mai mişcă nimic fără voinţa Statelor Unite ale Americii”, a subliniat Neagu Djuvara.