Negocieri în coaliție pentru reducerea cheltuielilor. Fără angajări la stat și tăieri de 10% la bunuri și servicii. Se amână interzicerea cumulului de pensie-salariu

Liderii coaliției au purtat discuții, luni, referitoare la cheltuielile bugetare, pe fondul scăderii încasărilor la bugetul de stat. Nu vor fi tăieri salariale, dar nici angajări la stat, au decis liderii coaliției, care negociază pe ordonanța prin care guvernul vrea să facă economii la buget.

24 apr. 2023, 19:33
Negocieri în coaliție pentru reducerea cheltuielilor. Fără angajări la stat și tăieri de 10% la bunuri și servicii. Se amână interzicerea cumulului de pensie-salariu

Negocieri în coaliție pentru reducerea cheltuielilor. Update: UDMR se opune adoptării măsurii care interzice cumulul pensiei cu salariului, la stat fiindcă nu va trece de curtea Constituțională, potrivit unor surse politice.

Negocieri în coaliție pentru reducerea cheltuielilor. Premierul Ciucă a cerut să nu existe tăieri salariale de niciun fel și să nu se aplice nicio majorare salarială la stat până la noua lege a salarizării. În ceea ce privește cumulul pensie-salariu, la stat, liderii coaliției au ajuns la concluzia că nu se poate face prin ordonanță de urgență, fiind neconstituțional, așa că e nevoie să se aplice prin lege, cnform surselor liberale. Liderii coaliției au hotărât oprirea angajărilor în sistemul de stat și reducerea cu 10% a cheltuielilor la bunuri și servicii.

Citește și Planul de austeritate, adoptat prin OUG. Se interzice cumulul pensie-salariu, achiziţia de maşini şi de mobilă, se stopează angajările

Negocieri în coaliție pentru reducerea cheltuielilor

Președintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, şi liderul PSD, Marcel Ciolacu, au discutat, luni, pe tema ordonanţei privind reducerea cheltuielilor bugetare, o variantă luată în calcul fiind ca interdicţia cumulului pensiei cu salariul să fie aplicată doar în cazul beneficiarilor de pensii speciale, precizau surse politice luni dimineaţă.

”Cumulul pensiei cu salariul va fi interzis doar pe componenta de pensie specială”, au spus sursele citate, referindu-se la o nouă variantă care va intra în dezbaterea coaliţiei de guvernare.

Alte măsuri vehiculate, cum ar fi suspendarea angajărilor și reducerea cheltuielilor la nivelul instituțiilor, vor fi menținute.

Potrivit unei variante iniţiale de lucru a Ordonanţei cu măsurile de reducere a cheltuielilor la nivelul statului, consultată de News.ro, guvernul pregăteşte suspendarea ocupării posturilor vacante în instituţiile statului, interzicerea cumulului pensie-salariu, dar şi stoparea oricăror achiziţii de maşini şi mobilier. În plus, sporul de 50% pentru doctorat se va acorda doar persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul în care şi-a luat acest doctorat.

Măsurile propuse de Guvern, care ar putea intra în vigoare de la 1 mai 2023: 

  • Înghețarea salariilor la stat
  • Înghețarea angajărilor
  • Limitarea cheltuielilor cu bunurile și serviciile la nivelul celor din 2022
  • Limitarea cheltuielilor instituțiilor publice, care nu vor mai putea cumpăra mașini, mobilier, birotică, însă vor putea fi redistribuite de la o instituție la alta
  • Interzicerea cumulului pensie-salariu la stat (excepții: funcții de specialitate medico-sanitare, profesori)
  • Tăierea banilor necheltuiți de la investiții pe trimestrul 1 (excepție: proiectele din PNRR şi fonduri europene)
  • Tăierea banilor de la cursurile de formare profesională (excepții: cele finanțate din PNRR sau fonduri europene
  • Bugetarii care sunt în mai mult de 2 CA-uri au 30 de zile să aleagă doar 2 dintre ele.

Citește și Ciucă, întrebat despre o sistare a importului de cereale: Astfel de măsuri nu fac altceva decât să îngreuneze situaţia. Ce spune despre sprijinul pentru Daea

”Măsurile acestea care se impun, folosirea chibzuită a banilor așa cum și-a fixat ca și obiectiv guvernul Ciucă, este un lucru pe care nimeni nu îl poate aprecia ca fiind unul rău. Dar, Ministerul de Finanțe, cunoscând execuția bugetului și știind dacă aceste măsuri fac parte din categoria acelora care se cheamă ”folosirea chibzuită a banilor”, probabil că vor veni cu aceste propuneri de măsuri”, a explicat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene la Antena 3 CNN.