Negocieri tensionate la graniţa dintre cele două Corei

Oficiali de rang înalt de la Phenian și Seul au început sâmbătă, în localitatea de frontieră Panmunjom, negocieri pentru reglementarea crizei din Peninsula Coreeană, negocieri care se anunță deosebit de complicate avându-se în vedere tensiunile extreme dintre cele două regimuri.

22 aug. 2015, 07:17
Negocieri tensionate la graniţa dintre cele două Corei

Seulul este reprezentat la această întâlnire de ministrul unificării Hong Young-Pyo și de consilierul securității naționale Kim Kwan-Jim, iar Nordul de înaltul său responsabil al apărării, Hwang Pyong-So, considerat numărul doi al regimului, și de secretarul Partidului Muncitorilor, Kim Yong-Gon, care răspunde de relațiile cu Sudul.

Întâlnirea a început la puțin timp după expirarea ultimatumului dat de Coreea de Nord prin care a cerut Coreii de Sud să înceteze operațiunile de propagandă de la frontieră împotriva regimului de la Phenian, amenințând în caz contrar cu o „reacție militară extrem de puternică”. Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a ordonat vineri unităților armatei sale dislocate la frontiera puternic militarizată să intre ‘în stare de război’.

Seulul a respins anterior ultimatumul nord-coreean, plasându-și la rândul său armata în stare de alertă maximă.

Cele două Corei sunt, din punct de vedere tehnic, încă în stare de război, întrucât Războiul din Coreea (1950-1953) s-a încheiat cu un simplu acord de încetare a focului și nu cu un tratat de pace.

CITEŞTE ŞI: O unitate militară sud-coreeană, bombardată de Coreea de Nord