UE a deblocat fondurile POSDRU pentru România

România risca să piardă 3,5 miliarde de euro, sumă sistată în urma neregulilor descoperite din programul POSDRU, informează România TV. Uniunea Europeană a decis reluarea plăţilor către România. 

06 feb. 2013, 16:47
UE a deblocat fondurile POSDRU pentru România

Reprezentanţii Uniunii Europene au decis deblocarea Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) şi reluarea plăţilor către România, în urma misiunii de audit organizată în perioada 29 ianuarie-1 februarie 2013, informează Guvernul.

Plăţile aferente POSDRU au fost suspendate în vara anului trecut, pentru nereguli identificate în atribuirea anterioară şi derularea unor proiecte.

„Ca urmare a rezultatelor pozitive înregistrate în urma misiunii de audit a Comisiei Europene, organizată în perioada 29 ianuarie-1 februarie 2013, reprezentanţii UE au decis deblocarea POS DRU şi reluarea plăţilor către România. În acest context, Comisia Europeană va relua plăţile către România în urmatoarele zile, pentru cererile de rambursare transmise în luna decembrie 2012, în valoare de 148 milioane de euro, cu aplicarea corecţiilor financiare temporare de 25%, aşa cum a fost agreat cu partea română”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

În acelaşi timp, în cursul acestui an, auditorii Comisiei Europene vor efectua alte două misiuni de verificare pentru POSDRU, în scopul ridicării corecţiilor financiare temporare de 25% aplicate cheltuielilor pe care România le va solicita Comisiei Europene pentru rambursare.

„Autorităţile române vor informa direct beneficiarii proiectelor POS DRU cu privire la reluarea plăţilor, precum şi cu privire la calendarul acţiunilor din acest an”, se mai arată în comunicat.

Comisia Europeană a blocat fondurile POSDRU în urma unor nereguli descoperite: În Raportul anual de control 2011, Autoritatea Română de Audit a identificat unele deficienţe majore ale sistemului de management şi control al Programului Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane. Aceste deficienţe se referă la procedurile de selecţie a proiectelor şi la cele de verificare de prim nivel. În conformitate cu prevederile Regulamentului pentru fondurile structurale, aceste deficienţe duc la o întrerupere a termenului pentru plata cererilor transmise de Statul Membru la Comisie pentru o perioadă maximă de 6 luni„.