Negocierile PNL-PSD pentru formarea Guvernului Ciucă au eşuat. Liberalii nu au fost de acord cu niciuna dintre cele 10 măsuri urgente propuse de PSD. Luni, negocieri cu USR

Negocierile dintre PNL și PSD au eșuat, duminică, după o întâlnire de o oră, între liderii celor două partide, Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu, şi premierul desemnat Nicolae Ciucă. PNL-ul nu a fost de acord cu niciuna dintre cele 10 propuneri ale PSD-ului, în schimbul cărora PSD-ul ar fi susţinut un Guvern PNL-UDMR.

24 oct. 2021, 17:04
Negocierile PNL-PSD pentru formarea Guvernului Ciucă au eşuat. Liberalii nu au fost de acord cu niciuna dintre cele 10 măsuri urgente propuse de PSD. Luni, negocieri cu USR

Întâlnirea a avut loc la Vila Lac, însă acolo nu s-a ajuns la niciun numitor comun, spun sursele contactate de site-ul stiripesurse.ro. S-a stabilit, însă, că vor mai exista şi alte întâlniri în acest scop.

Negocierile PNL-PSD au eşuat. Ciolacu a plecat de la discuţii

Concret, liberalii au pus condiția ca PSD să nu vină cu nicio pretenție legată de programul de guvernare, asta dupa ce Marcel Ciolacu anunțase că social-democrații au 10 măsuri urgente pentru programul de guvernare. PNL a spus, din capul locului, că nu acceptă niciuna. Pe cale de consecinţă, Ciolacu a plecat de la discuții.

La delegaţia de la Vila Lac au participat, din partea PSD, preşedintele Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Sorin Grindeanu, Vasile Dîncu, Dan Nica, Ionel Arsene şi Alfred Simonis.

Citeste si Dan Vîlceanu exclude posibilitatea ca, în România, să se instaureze dictatura militară odată cu interimatul generalului Ciucă: „Domnul Ciucă e civil, e fost militar, însă este un om care are capacitatea intelectuală să conducă un guvern”

Din delegaţia PNL au făcut parte, potrivit surselor citate, preşedintele formaţiunii Florin Cîţu, premierul desemnat Nicolae Ciucă, Dan Vîlceanu şi cei patru vicepreşedinţi – Rareş Bogdan, Iulian Dumitrescu, Lucian Bode şi Gheorghe Flutur.

După eșecul negocierilor cu liberalii, Marcel Ciolacu a decis să anuleze ședința Comitetului Politic Național al PSD în cadrul căreia ar fi cerut un vot pentru susținerea executivului liberal minoritar.

PSD l-a exclus pe Cîțu de la negocierile pentru susținerea viitorului guvern

Marcel Ciolacu l-a pus pe Florin Cîţu într-o situaţie umilitoare, refuzând să se întâlnească cu el. Ba chiar, liderul PSD a anunţat public acest lucru.

Marcel Ciolacu a fost foarte specific, a spus că nu are ce discuta cu Florin Cîţu. Când cineva îţi închide uşa în nas, nu mai ai ce să discuţi. E bine că există discuţii cu premierul desemnat, care are un mandat din partea PNL. La toate celelalte negocieri politice am participat, vom vedea cum vor fi aceste discuţii”, a spus liderul liberalilor.

Referitor la declarațiile sale din urmă cu câteva luni, potrivit cărora cine va negocia cu PSD este dușmanul poporului român, Florin Cîțu a afirmat că PNL-ul nu vrea să piardă definitiv guvernarea, dar nu se pune problema de vreo alianţă sau de negocieri.

Citeste si Dan Vîlceanu: „Nicolae Ciucă a fost propunerea venită din partea lui Florin Cîţu, nu din partea preşedintelui Iohannis. Nu se va reface USL-ul, vom avea un guvern minoritar PNL-UDMR”

Nu este vorba de o negociere. Este vorba de o soluţie într-un moment prin care trece România, momentul e important, PNL a luat această decizie, eu am arătat că suntem responsabili, am venit cu un alt premier. Eu am înţeles mesajul celor două partide, PSD şi USR, care s-au unit şi au votat o moţiune pe persoană fizică împotriva mea. (…) Este rândul celor de la PSD şi USR să înţeleagă că este un moment important prin care trece România, votăm acest guvern, trecem peste această perioadă dificilă şi după aceea putem să discutăm iarăşi”, a declarat Florin Cîțu.

Florin Cîţu nu va face parte din Guvernul Ciucă

Întrebat dacă doreşte să facă parte dintr-un viitor guvern condus de Nicole Ciucă, președintele PNL Cîţu a afirmat că nu intenţionează acest lucru deoarece se va dedica partidului.

Nu. În acest cabinet în niciun caz. Avem atât de multă treabă la partid… Deja, astăzi e cam o lună de când am terminat Congresul PNL. E mult de muncă la partid, deci nu se pune în discuţie”, a declarat Florin Cîțu.

Luni, premierul Nicolae Ciucă va discuta pe această temă cu reprezentanţi ai conducerii USR.