Negocierile PNL, USR-PLUS şi UDMR- BLOCAJ total după două ore, Iohannis decide luni

Liberalii și membrii alianței USRPLUS nu s-au înțeles pe numirea de la șefia Camerei Deputaților, unde PNL nu a fost de acord cu nominalizarea lui Dan Barna. Este foarte probabil ca USR-PLUS și PNL să meargă luni, la consultările cu președintele cu două propuneri de premier: liberalii cu Florin Cîțu, iar USR-PLUS cu Dacian Cioloș.

13 dec. 2020, 07:56
Negocierile PNL, USR-PLUS şi UDMR- BLOCAJ total după două ore, Iohannis decide luni

Negocierile pentru Guvernul Cîţu s-au blocat după doar două ore de discuții, conform unor informații pe surse ale Romania TV. Se pare că pentru a doua zi la rând cele trei partide nu au reușit să cadă de acord asupra împărțirii funcțiilor din guvern și a șefiei Camerei Deputaților.

Surse politice spun că negocierile au fost sistate, pentru că cele trei formaţiuni nu au reuşit să ajungă la un consens în legătură cu conducerea Camerei Deputaţilor şi cu formarea noului guvern.

Între timp, Alianţa USR PLUS a transmis componenţa delegaţiei care va participa, luni, la negocierile de la Cotroceni şi este posibil să-l propună preşedintelui Klaus Iohannis pe Dacian Cioloş pentru funcţia de premier.

Delegaţia USR PLUS care va merge luni la Cotroceni  este formată din Dan Barna, Dacian Cioloş, Dragoş Tudorache, Cătălin Drulă şi Cosette Chichirău.

De asemenea, senatorul PNL Alina Gorghiu a postat pe Facebook un mesaj care îndeamnă la susţinere şi dialog.

”Avem nevoie în continuare de încrederea şi sprijinul dumneavoastră! Vom avea un 2021 cu linişte politică, cu reforme, cu dialog! Echipa PNL este şi va fi alături de voi”, a scris G0rghiu pe Facebook.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, cele trei formaţiuni nu au transmis oficial detalii despre negocieri, deşi cu o zi în urmă promiteau informaţii transmise prin comunicate de presă comune.
PNL, USR-PLUS şi UDMR au anunţat, într-un comunicat de presă comun, că negocierile în vederea conturării unei majorităţi continuă duminică după ce sâmbătă s-au înţeles pe programe, dar s-au blocat la fuincţii, disputa cea mai aprigă fiind pentru şefia Camerei Deputaţilor, râvnită atât de Ludovic Orban, cât şi de Dan Barna.

Grupurile de lucru se reunesc de la ora 09.00, pentru a doua zi de negocieri. Se discută pe trei paliere – structura viitorului guvern, structura viitoarei majorităţi parlamentare, inclusiv distribuţia principalelor funcţii şi armonizarea unui program comun de guvernare.

Guvernul Cîţu se naşte greu. Negocierile PNL, USR-PLUS şi UDMR se reiau duminică aproape de la zero

Cu o zi înainte, mai mulţi participanţi la discuţii au anunţat finalizarea unui punct important din programul comun de guvernare, cel referitor la digitalizarea statului.

Liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, a anunţat, de asemenea, că negocierile pentru o nouă majoritate parlamentară la Camera Deputatilor ”au fost aproape finalizate, cu succes şi înţelepciune”.

”Ştiu că unii aşteptau scântei între mine şi cei de la USR, dar a ieşit doar «fum alb»”, a scris, sâmbătă, pe Facebook, liderul deputaţilor liberali, Florin Roman.

Negocieri întrerupte între PNL, USR şi UDMR. Partidele împart GREU ministerele, abia au ales primul nume

Funcţia de preşedinte al  Camerei Deputaţilor este printre cele mai disputate, fiind dorită atât de PNL, pentru Ludovic Orban, cât şi de USR, pentru Dan Barna.

La finalul primei zile de negocieri, liderii celor trei formaţiuni şi-au afirmat voinţa de a oferi împreună ”o formulă de guvernare stabilă României, care să asigure cele mai bune soluţii pentru ieşirea din criză şi pentru realizarea reformelor de care are nevoie România”.

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, pentru luni, consultări cu toate partidele parlamentare pentru desemnarea unui premier.

Înainte de discuţiile dintre partide, PNL a anunţat că-l propune pe Florin Cîţu, iar USR-PLUS pe Dacian Cioloş.

Consultările  cu partidele și formațiunile politice parlamentare vor avea luni la Cotroceni după următorul program:

Ora 11:00 – Partidul Social Democrat (PSD);
Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL);
Ora 13:00 – Alianța USR-PLUS;
Ora 14:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
Ora 15:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
Ora 16:00 – Minorități naționale reprezentate în Parlament.


loading...
Partenerii noștri