Negocierile profesorilor cu premierul Ciucă au eșuat. De luni începe greva generală, au anunțat cadrele didactice

Sindicaliștii din Educație au ieșit din ședința cu premierul Nicolae Ciucă dezamăgiți. De luni începe greva generală, au anunțat cadrele didactice. 

17 mai 2023, 15:39
Negocierile profesorilor cu premierul Ciucă au eșuat. De luni începe greva generală, au anunțat cadrele didactice

Discuțiile cu premierul PNL Nicolae Ciucă le-a provocat liderilor profesorilor din România lehamite. Acum, lucrurile sunt clare. Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a declarat că „este limpede” că profesorii vor intra în grevă generală.

Miercuri, 17 mai, de la ora 11:00, sindicaliștii au purtat discuții cu Nicolae Ciucă, la Palatul Victoria.

Care sunt solicitările cadrelor didactice

Hăncescu a explicat care sunt pretențiile cadrelor didactice:

  • Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.

Premierul Nicolae Ciucă, fără soluții. Se închid școlile de luni, 22 mai 2023

Nicolae Ciucă a oferit, de asemenea, prima reacție în urma discuțiilor:

„Ne-am angajat să închidem anexa 8 din lege. Vizează toate categoriile profesionale care au rămas în acea anexă. De asemenea, ne-am asumat la nivelul coaliției că în programul de guvernare aprobat săptămâna viitoare și care va intra în funcțiune nuoul guvern vom înscrie textul convenit prin care să reiasă foarte clar că educația e prioritate națională, inclusiv componenta de salarizare. E abordarea onestă față de noi, exprimând foarte clar care este pe de-o parte posibilitatea financiară, pe de altă parte de intrare în vigoare a legilor educației.

E nevoie ca liderii de sindicat să meargă și să prezinte, urmând ca luni să avem o nouă întâlnire în același format”, a comentat Ciucă.