Negocieri ISTORICE: Pentru prima oară după o jumătate de secol CUBA şi SUA stau la aceeaşi masă

O delegaţie americană la cel mai înalt nivel a sosit în Cuba, miercuri, pentru negocieri ce vor dura două zile. O asemenea întrevedere nu s-a mai întâmplat de o jumătate de secol, de când relaţiile diplomatice dintre cele două ţări au fost rupte. 

21 ian. 2015, 18:03

Delegaţia americană se va aşeza la masa tratativelor în faţa liderului cubanez, Raul Castro, fratele mai mic al fostului preşedinte Fidel Castro, scrie local10.com. Barack Obama a promis insulei caraibiene ajutorul său pentru schimbare, dar, în acelaşi timp, a primit şi un avertisment din partea Havanei să nu ceară reformarea guvernului comunist din Cuba.

Miercuri, prima zi a convorbirilor, este consacrată revizuirii acordurilor privind migraţia, iar discuţiile se desfăşoară cu uşile închise. Convorbirile sunt conduse de adjunctul subsecretarului de stat pentru America de Sud și Cuba, Alex Lee, și de directorul Departamentului SUA din cadrul Ministerului cubanez de Externe, Josefina Vidal.

Joi, negocierile se vor concentra pe reluarea relaţiilor diplomatice între cele două ţări, relaţii ce sunt întrerupte de mai bine de 50 de ani (în 1961), precizează local10.com.

Citeşte şi Gest istoric: Regimul de la Havana a ELIBERAT deţinuţii politici

Întâlnirea se înscrie în demersurile Havanei și Washingtonului după anunțul făcut la 17 decembrie de președinții SUA și Cubei, Barack Obama și Raul Castro, de restabilire a relațiilor diplomatice dintre țările lor.

În discursul despre starea Uniunii ținut marți în fața Congresului american, președintele Barack Obama a făcut apel la ridicarea embargoului impus Havanei în urmă cu peste o jumătate de secol, subliniind că „schimbarea politicii SUA față de Cuba poate pune capăt unei ere de neîncredere pe continentul american”.

O oficialitate cubaneză şi-a exprimat rezewrvele în privinţa reluării relaţiilor diplomatice între cele două ţări, afirmând că acest demers nu va conduce imediat la „relaţii depline de prietenie între cei doi inamici din perioada Războiului Rece”.