Neînţelegeri în USR PLUS privind ruperea coaliţiei. Mai mulţi parlamentari nu vor să semneze moţiunea de cenzură alături de AUR

Comitetul Politic Naţional al USR PLUS se reuneşte vineri la ora 15 într-o şedinţă crucială în care se va decide dacă alianţa ieşe de la guvernare şi susţine o moţiune de cenzură împotriva premierului Florin Cîţu.

03 sept. 2021, 12:22
Neînţelegeri în USR PLUS privind ruperea coaliţiei. Mai mulţi parlamentari nu vor să semneze moţiunea de cenzură alături de AUR

Iulian Bulai, vicelider al grupului USR PLUS din Camera Deputaţilor, apreciază că PNL trebuie să înţeleagă „gravitatea acestui moment” şi să propună „o persoană matură din punct de vedere uman şi politic” pentru funcţia de premier al României.

„Dacă acest lucru nu se va întâmpla, la ora 11.00 astăzi avem o întâlnire la grupul parlamentar, unde grupul parlamentar va fi informat cu privire la situaţia curentă. Mai departe, la ora 15.00 va fi o întâlnire a Comitetului Politic al partidului, care este un fel de Parlament al USR PLUS, constituit din parlamentari, preşedinţi de filiale judeţene şi lideri din toată ţara – vorbim de sute de oameni. Cel mai probabil acolo va fi confirmată propunerea de a lansa o moţiune de cenzură împotriva premierului Cîţu şi de a continua o guvernare alături de PNL şi UDMR, cu un alt premier în frunte”, a spus Bulai, citat de Agerpres.

Şedinţa Comitetului Politic Naţional se va desfăşura on-line. În ce priveşte momentul depunerii moţiunii de cenzură, Bulai a arătat că îşi doreşte ca acest lucru să se întâmple cât mai curând.

„Eu sper să fie în cel mai scurt timp. Sper să fie în următoarele ore de la Comitetul Politic, asta dacă nu primim o propunere asumată de premier din partea PNL-ului, care să aibă calităţile pe care le-am solicitat: maturitate umană şi politică şi capacitatea de a reforma ţara şi de a veni cu o perspectivă de modernizare rapidă a României”, a spus Bulai.

Deputatul a menţionat că, în cazul în care moţiunea de cenzură nu va trece, miniştrii USR PLUS îşi vor depune demisia.

Pe de altă parte, nu toţi parlamentarii USR PLUS sunt dispuşi să susţină o moţiune de cenzură alături de AUR. Potrivit unor surse citate de news.ro, un parlamentar de la USR şi altul de la PLUS refuză să semneze moţiunea de cenzură alături de AUR, partid pe care îl consideră extremist.

Conform calculelor, USR PLUS şi AUR au împreună 123 de parlamentari. Pentru a putea depune o  moţiune de cenzură este nevoie de 117 de semnături ale senatorilor şi deputaţilor.

Din declaraţiile de până acum, conducerea USR PLUS ia în calcul depunerea unei moţiuni de cenzură, alături de AUR, luni la prima oră dacă PNL nu îl retrage pe Florin Cîţu de la şefia Guvernului. O decizie clară va fi luată însă în şedinţa conducerii USR PLUS de vineri după-amiază.