Nelu Iordache, trimis în judecată de DNA într-un dosar cu prejudiciu de peste 10 milioane de euro

Publicat: Marţi, 25 Octombrie 2016 15:06 // Actualizat: Marţi, 25 Octombrie 2016 15:06 // Sursa: romaniatv.net

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată mai mulţi directori din cadrul CNADNR şi pe omul de afaceri Nelu Iordache.

Foto: Mediafax

Procurorii DNA îi acuză pe LUMEZEANU ADRIAN, director regional al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova, ILIE DOINA, director economic în cadrul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova,
NEDELCU DELIA MIHAELA, șef Serviciu organizare și derulare achiziții în cadrul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova, PANĂ EMIL ION, consilier juridic în cadrul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova,
IOVAN FLORINA, persoană desemnată să efectueze controlul financiar preventiv în cadrul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova, de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

De asemenea, DNA l-a trimis în judecată şi pe IORDACHE NELU, om de afaceri, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Inculpații Lumezeanu Adrian, Ilie Doina, Nedelcu Delia Mihaela și Pană Emil Ion, în calitățile menționate mai sus, cu încălcarea prevederilor legale privind achizițiile publice, au semnat cu o societate reprezentată de inculpatul Iordache Nelu, un contract privind modernizarea DN 67C Bengești – Sebeș pe o porțiune de 148 km (Transalpina), la data de 5 septembrie 2008. Viza de control financiar preventiv pentru acest contract a fost acordată de inculpata Iovan Florina.

În cuprinsul documentului a fost introdusă o clauza diferită de prevederile documentației de atribuire, potrivit căreia plata lucrărilor de către C.N.A.D.N.R se va face prin emiterea de bilete la ordin în euro plătibile în lei la cursul BNR euro/leu valabil la data plății. Această clauză a fost introdusă la solicitarea omului de afaceri care a și condiționat semnarea contractului de introducerea acestei modificări.

Astfel, în perioada 2008-2012, pentru facturile emise, firma omului de afaceri a primit un număr de 48 de bilete la ordin care, ulterior, au fost vândute către mai multe instituții de credit.

Citeşte şi:  Nelu Iordache, sub control judiciar pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi spălare de bani

În urma acestui demers infracțional a fost cauzat C.N.A.D.N.R. un prejudiciu în sumă de 45.798.769 lei, reprezentând echivalentul diferenței de curs valutar dintre momentul emiterii unui număr de 48 de bilete la ordin în euro și momentul plății lor în lei. În același timp a fost obținut un folos patrimonial pentru firma reprezentată de inculpatul Iordache Nelu, constând atât în transferul riscului valutar din sarcina acestuia în sarcina C.N.A.D.N.R., cât și în obținerea unui preț mai bun pentru biletele la ordin vândute decât ar fi obținut dacă ar fi fost emise în lei.


Până în acest moment, C.N.A.D.N.R. nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților Iordache Nelu, Nedelcu Delia Mihaela și Lumezeanu Adrian.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză, se arată în comunicatul DNA

Nelu Iordache Nelu mai are la activ câteva dosare similare întocmite de DNA.

Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
CNADNR nelu iordache prejudiciu
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7559
RON
21 Feb
noapte 2 °
zi 5 °
Ultimele joburi adaugate
24 H