Nelu Tătaru a făcut anunțul: Primele doze de vaccin antiCOVID, suficiente pentru imunizarea a 4,6% din populație

Ministrul Sănătății a subliniat, vineri, că primele doze din vaccinul anti coronavirus vor ajunge în România începând cu luna ianuarie 2021, însă doar 4,6% dintre români vor beneficia de imunizare.

13 nov. 2020, 23:12
Nelu Tătaru a făcut anunțul: Primele doze de vaccin antiCOVID, suficiente pentru imunizarea a 4,6% din populație

Nelu Tătaru a mărturisit că, deocamdată, autoritățile nu au un plan bine pus la punct de transport și depozitare a dozelor de vaccin.

Nelu Tătaru, anunț important pentru români. Ce se întâmplă cu vaccinul antiCOVID

„Avem două tipuri de vaccinuri, care vin la minus 80, minus 90 de grade. Sunt şi cele de la 2-8 grade. Implică gestionarea transportului care se face de firma producătoare, depozitarea, distribuirea. Cele patru grupe de persoane care vor fi vaccinate. Se începe cu personalul medical, personalul din prima linie. Sunt cei din grupele de risc, iar populaţia urmând, oarecum din martie-aprilie, primăvară spre vară. Vor veni aceste tranşe de la cele trei firme cu care are Comunitatea Europeană aceste contracte în următoarele 6 luni, din ianuarie-februarie. Noi, ca şi ţară comunitară avem un număr de doze reprezentând 4,6% din populaţia comunitară”, a declarat Nelu Tătaru, citat de antena3.ro.

Vaccinul antiCOVID nu va fi obligatoriu. Anunțul făcut de Alexandru Rafila

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății spune că vaccinul anti coronavirus nu va fi obligatoriu, odată ce va fi disponibil și în România. Alexandru Rafila e de părere că populația va căpăta încredere în imunizare prin vaccinarea medicilor și a persoanelor din categoriilor la risc.

„Cu siguranță acest vaccin nu va fi obligatoriu. Sau aceste vaccinuri, că nu discutăm de unul singur. Aceste vaccinuri sunt noi și, una este să discuți de vaccinul DTP, care este cunoscut de zeci de ani și se cunoaște foarte bine eficacitatea sa, eventualitatea unor reacții adverse. Și altceva e să discuți despre un produs nou, despre care lumea nu știe nimic și care a trecut doar prin niște studii clinice.Încrederea în vaccin trebuie construită, nu trebuie impusă.

Acceptabilitatea pentru acest vaccin este de 50% din populație. Important este că, prin vaccinarea medicilor, a categoriilor la risc, încrederea în vaccin să crească. Dar aceasta e condiționată de o foarte bună campanie de informare a populației, care trebuie să fie sinceră, trebuie să fie transparentă, trebuie să fie profesionist făcută. Dacă oamenii văd că aceia care au primit vaccinul nu au avut probleme, nu au efecte adverse, devin protejați în fața bolii, cu siguranță vor avea și ei încredere să se vaccineze”, a declarat Rafila.

Totuși, vaccinarea antiCOVID ar putea fi disponibilă pentru toate categoriile de români abia în vara anului viitor. Președintele Iohannis a spus joi, în cadrul unei videoconferințe cu prefecții, că este probabil ca populația generală a României să fie vaccinată împotriva noului coronavirus în primăvara spre vara anului 2021.