Nelu Tătaru, anunţul momentului: Ce se întâmplă cu testarea şi vaccinarea românilor împotriva COVID

Ministrul Sănătăţii vine cu noi informaţii despre situaţia României în contextul pandemiei de coronavirus. Guvernantul PNL spune că transmiterea comunitară e accentuată.

25 nov. 2020, 20:07
Nelu Tătaru, anunţul momentului: Ce se întâmplă cu testarea şi vaccinarea românilor împotriva COVID

Nelu Tătaru a subliniat faptul că din vară, pozitivarea românilor a evoluat de la 10% la 30%, iar transmiterea comunitară în acest moement este accentuată.

Nelu Tătaru: Legătura cu medicul de familie trebuie să fie acută

„Testările, dacă ne referim la lunile de vară, când lumea se ducea şi în vacanţă, se ajungea la 50.000 de mii de teste, la fiecare laborator. Avem aparutra şi puterea umană. În contextul în care pozitivarea era de 10%, acum este undeva la 30%. Transmiterea comunitară este accentuată. Indiferent de cât testăm sau nu, la Urgenţă vin toţi.

Definiţia de caz nu e stabilită doar de noi. Noi avem nevoie de o anchetă realistă după fiecare caz. În aceste zile avem ajutor şi de la Ministerul Apărării, dar şi de la studenţii români. Orice persoană simptomatică se testează. Ar fi bine să se prezinte la medic când are cel mai mic simptom. Astfel, există pericolul să ajungă foarte târziu. Explicam de la începutul pandemiei, la cea mai mică problemă respiratorie, anunţăm medicul de familie, care trebuie să fie cel mai bun prieten. Legătura cu medicul de familie trebuie să fie acută şi din timp.”, a spus ministrul Sănătăţii.

Ministrul Tătaru: Testarea trebuie să se facă pentru orice român cu simptome

„Noi testăm şi se testează în definiţia de caz ori ce pacient care prezintă cel mai mic simptom respirator. Când stăm acasă, în carantină, trebuie să anunţe medicul. Dacă omul este asimptomatic, nu primeşte tratament. Rămâne cele 14 zile în care se consumă boala în interior. Medicul de familie care pleacă în concediu ar trebui să lase responsabilităţile la un coleg.

Reprezentanţii OMS spun să testăm, dar trebuie să facem o anchetă epidemiologică făcută corect. Când laboratorul dă un rezultat pozitiv ajunge şi la pacient şi la medicul de familie, dar şi la DSP. DSP îi face localizarea, identifică şi locul de muncă.

Noi replicăm ce fac alţii, urmărind evoluţia din ţara noastră. Noi suntem într-o creştere a transmiterii comunitare. Testele PCR sunt profesionale şi pentru persoane simptomatice. Avem trei milioane de asemenea teste şi sunt folosite în principal pentru secţiile UPU. Testele antigen dau de multe ori rezultate fals negative. Un rezultat fals negativ e foarte uşor obţinut, trebuie să se facă o evaluare profesională, pentru că nu îmi imagine cum să de aceea este un semn de întrebare pentru testele cumpărate şi făcute acasă.

Pentru cei care descoperă acum acest fenomen, dar acesta se întâmplă de câteva săptămâni. Ce vedem noi aici se întâmplă la Urgenţe, până ce pacientul va fi transferat într-o unitate specializată. Efortul medicilor e foarte mare şi trebuie apreciat. Tot efortul nostru de a colabora este foarte important. Dacă nu respectăm regulile, vom primi mai mulţi pacienţi. Transmiterea o scădem prin slăbirea mobilităţii.

Am sugerat că o coordonare a spitalelor trebuie să fie la Ministerul Sănătăţii. Totul trebuie să fie schimbat într-o lege, din păcate suntem doar puţin peste 20% în Parlament.

Unde au fost zone carantinate am văzut o scădere a ratei de incidenţe. Nu ne bazăm pe un spital, pe o autoritate locală, e un efort comun.”, a mai adăugat acesta.

Ce spune guvernantul PNL despre vaccinul antiCOVID

„Vom avea din fiecare cotă de vaccinuri 4,6%.  Aceste vaccinuri trebuie să fi avizate de Agenţia Europeană a medicamentului. În acest moment ele primesc autorizaţia din Statele Unite. Cât de repede vom avea avizul, la două săptămâni îl punem pe piaţă. Firmele au acest vaccin în momentul de faţă. În ianuarie sper să avem prima transă, în jur de 550 de mii de vaccinuri, pentru personalul din Sănătate din public şi privat . Oamenii tineri, fără comorbidităţi vor primi vaccinul undeva prin luna martie. Vaccinul nu va fi obligatoriu şi va fi gratuit.”, a declarat Nelu Tătaru, la B1.

Citeşte şi: Nelu Tătaru explică cum se fac testele COVID-19. „Se testează orice pacient care prezintă cel mai mic simptom respirator”