Nelu Tătaru, avertisment pentru români de 1 MAI: Lumea simte nevoia unei relaxări, dar încă nu este cazul

Ministrul Sănătăţii avertizeză că perioada 1-3 mai ar putea da peste cap o "evoluție încurajatoare" până acum a epidemiei de coronavirus în România, ceea ce ar întârzia măsurile de relaxare.

29 apr. 2020, 05:07
Nelu Tătaru, avertisment pentru români de 1 MAI: Lumea simte nevoia unei relaxări, dar încă nu este cazul

„Suntem într-un moment în care este acea pantă lină, dar în schimb vin şi trei zile, 1, 2 şi 3 mai, după o perioadă în care lumea resimte nevoia unei relaxări, şi atunci trebuie gestionat foarte bine şi acest moment. Am fost în stare de urgenţă şi – până acum şi de sărbătorile pascale – populaţia, și îi mulţumesc pentru acest lucru, a respectat.

Dar a fost şi o parte relativ mică a populaţiei care nu prea a respectat acest moment şi nerespectarea unei distanţări sociale, nerespectarea unei izolări voluntare la domiciliu, nesocotirea unei reguli din tot ce înseamnă situaţie de urgenţă poate duce la un focar în comunitate sau la exacerbarea unui focar pe care îl credeam în acel moment stins sau controlat”, a spus Nelu Tătaru la digi24.

Ministrul Sănătăţii a avertizat că un focar necontrolat se duce spre o transmitere comunitară extinsă.

„Un focar necontrolat se duce spre o transmitere comunitară extinsă, spre o reaşezare a ceea ce a însemnat evaluarea pe care ne-am făcut-o până în acest moment. Dacă am fost într-un anumit registru până acum, am fost pentru că şi noi, şi populaţia civilă am ştiut să respectăm nişte reguli”, a precizat ministrul Sănătății.

Nelu Tătaru a mai spus că din 15 mai vor fi ridicate restricţiile dacă se va observa că într-o anumită regiune, într-un anumit focar, se poate face acest lucru. „Nu trebuie să gândim că acolo unde avem zonă de carantină, vom ridica aceste restricţii, nu, trebuie să gândim la început ridicarea acestor restricţii în interiorul unei comunităţi”, a mai spus Nelu Tătaru.

Citeşte şi Nelu Tătaru, despre asumarea funcţiei de ministru al Sănătăţii în timpul pandemiei de COVID-19. „Marele meu noroc a fost că sunt medic”

Ce restricţii vor fi ridicate primele

„Sperăm că în următoarele două săptămâni vom observa de la o zi la alta o scădere a numărului de cazuri noi, o scădere de decese, o scădere a numărului de la terapie intensivă, cele care pun probleme, şi putem spera ca după 15 mai, atunci când expiră starea de urgenţă, (…), să putem gândi şi o relaxare. Dar până atunci nu vorbesc de relaxare, vorbesc de aceleaşi precauţii, de aceleaşi recomandări, de aceeaşi izolare şi distanţare socială”, a atras atenția Nelu Tătaru.

Ministrul precizat că relaxarea se va face în momentul în care va exista un risc mic de transmitere în comunitate şi că se va face și în funcție de situația din teren.

„La momentul în care vom decide acea relaxare, va fi momentul în care considerăm că acel risc de transmitere în comunitate este mic. Nu neapărat să ne gândim că a dispărut. Trebuie să ne obişnuim ca pe perioada verii să avem ca şi vecin virusul. De aceea, o primă etapă de relaxare va cuprinde strict nişte libertăţi care le-am pus, să spunem, la urmă, când am impus acele restricţii. Nu mai există acea declaraţie pe propria răspundere, va fi liberă ieşirea, dar individuală sau în grupuri de până la trei persoane, vom purta mască şi mănuşi în spaţiile închise şi în transportul în comun. Vom merge în magazine, dar la fel, vom intra restricţionat.

Vom ridica restricţiile în condiţiile în care vom observa că într-o anumită regiune, într-un anumit focar, se poate face acest lucru. Nu trebuie să gândim că acolo unde avem zonă de carantină, vom ridica aceste restricţii, nu, trebuie să gândim la început ridicarea acestor restricţii în interiorul unei comunităţi”, a explicat Nelu Tătaru