Nelu Tătaru, după creşterea numărului de cazuri de Covid: „Absolut fiecare măsură de relaxare pe care am luat-o are şi contra-măsuri”

Autoritățile se așteptau la o creștere a numărului de infecții cu COVID-19, în condițiile în care suntem în cea de-a treia etapă de relaxare, în care am intrat acum 3 zile, afirmă ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, într-un interviu acordat HotNews.ro. Sistemul medical este pregătit să primească noile cazuri, dă asigurări ministrul Sănătății, care face însă un apel la români să respecte regulile care însoțesc fiecare măsură de relaxare: "Atâta timp cât respectăm aceste lucruri, putem controla și o eventuală creștere a numărului de cazuri", subliniază Nelu Tătaru.

18 iun. 2020, 20:06
Nelu Tătaru, după creşterea numărului de cazuri de Covid: „Absolut fiecare măsură de relaxare pe care am luat-o are şi contra-măsuri”

PANDEMIE CORONAVIRUS. România a intrat de 3 zile în cea de-a treia etapă de relaxare și vine și după două weekenduri prelungite, astfel că autoritățile se așteptau la o creștere a numărului de cazuri, mărturisește ministrul Sănătății, în interviu acordat HotNews.ro. Nelu Tătaru spune că sistemul medical este pregătit să facă față noilor cazuri, dar face un apel la români să respecte regulile de protecție care însoțesc fiecare măsură de relaxare, pentru ca numărul cazurilor să poată fi ținut sub control.

Nelu Tătaru dezmite posibilitatea cosmetizării datelor privind infecţiile de COVID: „Poate cei 1.400 de morţi nu există” 

Ministrul Sănătății admite și faptul că, odată cu creșterea numărului de cazuri din ultimele zile, „există o tendință de suprapopulare la nivelul spitalelor din București – Matei Balș și Victor Babeș”, dar spune că deocamdată mai sunt locuri în aceste spitale. De asemenea, în țară, „sunt anumite zone, anumite spitale din anumite județe, care au o suprasolicitare în acest moment sau sunt aproape de limita maximă. Acolo, o parte dintre cazuri vor fi dirijate către spitalele din apropiere, în măsura în care nu vor mai exista locuri.”  În același timp, o parte dintre spitalele suport COVID din țară au cerut în această perioadă să revină la patologia non-COVID, „crezând că s-a terminat”, spune Nelu Tătaru: „Ei bine, nu s-a terminat. Cel puțin ieri, doar 7 județe nu aveau cazuri noi.” 

3 etape de relaxare și două weekenduri prelungite 

Ministrul Sănătății amintește că venim după două weekenduri prelungite și după două etape de relaxare survenite la distanță de câte două săptămâni. În cea de-a treia etapă de relaxare s-a intrat acum 3 zile. „Am avut 196, 237, 222, 275, 320, a urmat o zi cu 166 de cazuri luni, 345 ieri și 320 de cazuri astăzi. Ne aflăm la 3 zile de la a treia etapă de relaxare.”

„Ne așteptam să avem această creștere a numărului de cazuri”, mărturisește Nelu Tătaru, subliniind însă că „Populația ar trebui să respecte regulile impuse și acele norme de desfășurare și funcționare a măsurilor de relaxare tocmai aplicate. În condițiile în care vom respecta aceste reguli, putem gestiona acest număr de cazuri.”
 
 
Autoritățile implicate în gestionarea crizei coronavirusului analizează zilnic evoluția cazurilor noi, a cazurilor din terapie intensivă, cât și a cazurilor care unităților de primiri urgențe, cu simptomatologie respiratorie sau a bolilor conexe și urmăresc zilnic aceste cazuri, evoluția lor zilnică și săptămânală, care „ne poate da și previziunea pentru data de 1 iulie, când va începe a patra etapă de relaxare”, explică ministrul Sănătății.
 

Nelu Tătaru amintește că „Absolut fiecare măsură de relaxare pe care am luat-o are și contra-măsuri – niște norme de aplicare în vederea desfășurării în siguranță a fiecărei activități nou relaxate.”

„Atâta timp cât respectăm aceste lucruri, putem controla și o eventuală creștere a numărului de cazuri”, subliniază ministrul Sănătății. 

„Chiar dacă sunt măsuri de relaxare, sunt măsuri de relaxare cu precauții” 

În acest moment avem a șaptea zi cu număr crescut de cazuri și avem 3 zile cu peste 300 de cazuri, spune ministrul Sănătății. Nelu Tătaru speră ca „populația să înțeleagă că chiar dacă sunt măsuri de relaxare, sunt măsuri de relaxare cu precauții. Respectarea acestor precauții face posibil ca noi, ca sistem sanitar, să putem gestiona cazurile noi, dar și posibilitatea ca după două săptămâni de evaluare să putem recurge și la alte măsuri de relaxare.”
Interviul intgral, pe hotnews.ro