Nelu Tătaru explică diferenţele din raportările oficiale COVID-19: „Cifrele diferă. Cetăţeanul trebuie informat corect”

Nelu Tătaru explică diferenţele din raportările oficiale COVID-19, după ce Vlad Voiculescu a făcut publice datele defalcate pe judeţe şi pe centre de vaccinare.

08 mart. 2021, 19:01
Nelu Tătaru explică diferenţele din raportările oficiale COVID-19: „Cifrele diferă. Cetăţeanul trebuie informat corect”

Nelu Tătaru a explicat, luni, diferenţele din raportările oficiale privind pandemia de coronavirus. Fostul ministru al Sănătăţii a precizat că fiecare instituţie îşi asumă niște date şi emite și un aviz pentru publicarea lor.

Nelu Tătaru: Cetăţeanul trebuie să fie informat, dar trebuie să fie infornat corect

Întrebat ce riscă ministrul Sănătății dacă nu a cerut aceste avize, dar cu toate astea a făcut publică acea raportare privind pandemia, fostul ministru a precizat că Florin Cîţu  va lua o decizie în consecintă cu evaluarea.

„După cum știți este apanajul al primului ministru, cel care va lua decizia în consecință cu evaluarea. Din punct de vedere al comunicării, pe perioada cât eram ministrul Sănătății, se făcea în acel grup de comunicare strategică care era la nivelul Ministerului de Interne și care adună acolo tot ce înseamnă informații și avize.

În acel moment (n.r pe perioada mandatului său), noi testările le făceam în centrele de testare care creșteau de la o zi la alta, nu aveam în fiecare județ. Testările erau făcute în alte judeţe, se recoltau de către DSP şi ajungeau în alte laboratoare.

Testările se fac în funcție de protocol, în funcție de definiția de caz, în funcție de ancheta ancheta epidemiologică, sau la cerere depinde foarte mult de cerere și de anchetă. Cetăţeanul trebuie să fie informat, dar trebuie să fie infornat corect, iar acea transparență trebuie să fie asumată și în același timp care să aibă un suport atât lefisislativ cât şi ştiinţific.

Cifrele diferă, când o să analizăm fircare cifră şi de unde vine defaclat fiecare informaţie care duce la aceste cifre atunci putem spune şi mai multe”, a spus fostul ministru al Sănătăţii, potrivit Antena3. 

Citeşte şi Un nou conflict în coaliţie! Replici dure între Florin Cîţu şi Vlad Voiculescu: Nu există date secrete. Ar fi un lucru profund nociv pentru democraţia unei ţări

Reamintim că Florin Cîţu  vrea verificarea modului în care anumite informații au fost făcute publice de Ministerul Sănătății. De altfel, şeful Executivului, a declarat că, în urma unei discuţii avute luni cu şeful Corpului de control al Guvernului, instituţia se va autosesiza cu privire la respectarea legislaţiei privind publicarea datelor legate de numărul de teste COVID efectuate pe fiecare judeţ.

În urma declaraţiei făcute de Cîţu, Vlad Voiculescu a venit cu o replică şi spune că datele privind numărul de teste Covid realizate în fiecare județ trebuie să fie publice, precizând că eventualele inadvertențe se corectează pe parcurs și subliniind că ascudenerea de dtae este un lucru profund nociv pentru democrația unei țări.