Nemulţumirile românilor: Scumpirea carburanţilor, băuturile alcoolice proaste

Marea nemulţumire a românilor în 2011 este scumpirea gazului şi a carburanţilor, precum şi slaba calitate a produselor de îngrijire, arată un studiu al Comisiei Europene, efectuat la nivel european.

01 nov. 2011, 09:41
Nemulţumirile românilor: Scumpirea carburanţilor, băuturile alcoolice proaste

Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), la nivel european, piaţa serviciilor continuă să fie mai puţin performantă decât piaţa produselor.

Dintre servicii, la nivel european, se clasează pe ultimele locuri din punctul de vedere al consumatorilor- serviciile financiare, investiţiile (inclusiv pensiile şi titlurile de valoare), creditele ipotecare şi serviciile imobiliare”, potrivit studiului.

Dintre produse, pe ultimele locuri din punctul de vedere al consumatorilor europeni se clasează autoturismele second-hand, ca şi în 2010, şi carburanţii. Potrivit studiului, piaţa de electricitate şi cea a combustibililor s-au degradat cel mai mult în 2011 comparativ cu 2010, atitudinea consumatorilor europeni fiind dată de tarifele mari practicate de furnizori.

Deasemenea, populaţia europei ar fi mai mulţumită dacă pe piaţa de electricitate, a creditelor ipotecare şi a investiţiilor, furnizorii ar putea fi schimbaţi mai uşor.

În România, în acest an, consumatorii au fost nemulţumiţi în principal de produsele de îngrijire personală, serviciile de furnizare a gazului şi de carburanţi. Trendul descendent a fost constatat şi la consumatorii de fructe şi legume. Comparativ cu alte state membre, consumatorii români sunt mai puţin multumiţi de băuturile alcoolice de pe piaţă, dar sunt mulţumiţi de băuturile nealcoolice. Mai mulţumiţi ca anul trecut, în schimb, suntem în acest an de serviciile de telefonie mobilă şi de serviciile de furnizare de internet, într-un procent mai mare ca cetăţenii UE, potrivit studiului.

„În comparaţie cu anul trecut, ocupă un loc mai bun din perspectiva consumatorilor, asigurările pentru vehicule, pachetele turistice pentru vacanţă şi serviciile de transport local”, se mai arată în studiul CE.