Nepoata lui Nicolae Ceauşescu povesteşte în premieră ce conţine scrisoarea lăsată de tatăl său, fratele dictatorului, înainte să se sinucidă la Viena

Mihaela Ceauşescu, fiica lui Marin Ceauşescu, fratele mai mare al dictatorului, şi a povestit ce relaţie a avut cu fostul conducător, dar şi ce conţine scrisoarea pe care tatăl său a lăsat-o în urmă când s-a sinucis, pe 26 decembrie 1989, la Viena.

23 nov. 2021, 09:08
Nepoata lui Nicolae Ceauşescu povesteşte în premieră ce conţine scrisoarea lăsată de tatăl său, fratele dictatorului, înainte să se sinucidă la Viena

Pe data de 26 decembrie 1989, Marin Ceaușescu, şeful Agenţiei Economice a României din Viena, fratele mai mare al lui Nicolae Ceaușescu, a fost găsit spânzurat în subsolul Reprezentanței Economice a României la Viena.

Acum, după 32 de ani, fiica sa Mihaela Ceaușescu a povestit la Antena 3 cum a aflat vestea tragică şi ce conține scrisoarea testament de 14 pagini pe care tatăl ei, Marin Ceaușescu a lăsat-o familiei.

„Pe 25 decembrie eram la sora mea. Fiind şi mai mică era foarte marcată. În primul rând eram marcate că nu știam nimic de tata şi de mama. Pe 28 dimineaţa, la ora 5:00 am ascultat la radio: În pivnița Agenţiei Economice din Viena a fost găsit trupul neînsuflețit al lui Marin Ceaușescu care s-a spânzurat. M-am dus am sculat-o pe sora mea şi i-am spus că a murit tata.

Abia la vreo două săptămâni m-am întors acasă. Pe 12 ianuarie m-am întors acasă. Mi s-a făcut percheziție în casă. Imediat după m-a sunat la telefon cineva, o voce masculină, care mi-a zis: a sosit tatăl dumneavoastră. Şi zic: Tata trăiește? Ei, trăieşte, a venit coşciugul. Veniţi să-l luați. Pe mine m-a ajutat mult Dorin Prunariu care era atunci ministrul Aviației, deci unicul nostru cosmonaut, un băiat extraordinar cu care sunt prietenă de foarte mult timp şi care a fost om atunci. Mi-a dat maşină şi tot ce trebuie.

La început au fost tot felul de presupuneri. Sora mea a plecat. În mai 1990 a plecat şi a zis că nu mai suportă calvarul acesta. La vreo doi ani jumate ne chemau la procuratură şi ne întrebau unde sunt banii, unde sunt nu ştiu ce.

Eu am avut parte de un procuror foarte antipatic. Cu mama s-au purtat frumos. Pe mine m-a cam chinuit. Îmi spunea mereu că mă poate băga la beci. La vreo trei ani am aflat că imediat în 21,22 tata a fost încuiat în cameră. Avea un apartament de 3 camere, i-au luat televizorul, asta descrie tata în scrisoare.

La trei ani ne-au dat scrisoarea, pentru că tata era cercetat post mortem. Între timp, mama aflase de la o persoană că s-au purtat urât cu el, l-au încuiat în casă. Apoi i-a adus televizorul şi el credea că lucrurile se aranjează spre mai bine, aşa. Şi pe urmă scrie, „am văzut”, deci i-au adus televizorul să vadă execuția. Nu ştiu ce o fi simțit el când a văzut-o.

Subalternii îi spuneau că mama este moartă, iar noi, fetele, arestate. Tata spune că şi-a dat seama şi este prea bătrân să mai suporte. Şi el scrie acolo, de unde eu zic că poate şi-a luat viaţa singur, prefer să gândesc aşa. Scrie:  Nu vreau să înfrunt atâta ură şi atâta umilință, prefer să plec. Şi descrie pe două zile: am încercat, ieri, dar nu am reuşit, cu gaze. A mai avut două tentative, cu gaze şi odată a mai încercat să se spânzure în bucătărie, dar nu a ţinut lustra, aşa descrie el. Şi el spune la un moment dat: Ce greu este să pleci, trebuie să o fac noaptea. Ziua nu se poate. Este foarte greu să pleci într-un întuneric veșnic când este soarele pe cer”, a povestit Mihaela-Moraru Ceaușescu, fiica fratelui dictatorului Nicolae Ceaușescu, pentru sursa citată.

Mihaela Ceauşescu: „Singurul dos de palmă primit de la unchiul meu, când am zis că-i iau gâtul fostului soţ”

Mihaela Ceauşescua mărturisit că regretă căsătoria cu primul său soţ, adăugând că mariajul se transformase într-un calvar. dar cum dorinţa ei de a divorţa ar fi pătat imaginea familiei prezidenţiale, nepoata fostului dictator spune că a fost nevoită să recurgă la ameninţări pentru a fi lăsată să divorţeze.

„Mă cheamă unchiul, pe mine, pe mama, era Nicu, unchiul meu și Elena Ceauşescu. Și îmi explică, la început foarte frumos și calm, că a început totul calm. Noi întotdeauna începem totul calm. Mai târziu izbucnim. Mi-a explicat că nu se poate, pentru că familia Ceaușescu trebuie să fie un model, toată lumea este cu ochii noi, nu se poate să fie o persoană divorțată.

Și eu am zis, da, dar eu nu mai stau. Zice, eu am găsit o soluție. Tu rămâi cu fetele în apartament., că aveam doi copii. O să îi găsim și lui un apartament. Stați separat, dar căsătoriți nu. Zic, nu, păi eu am 29 de ani. Eu mai am dreptul la viață. Și viața mi-a mai dat două șanse înviață, nu?  Zic, nu. Așa ceva nu accept. Bine, zice, dar, oricum nu poți să facă, că tu nu vei divorța.

Și atunci mi-a venit o idee destul de năstrușnică și am zis bine, deci divorțată în familia Ceauşescu nu se poate. Nu. Dar criminală se poate? Zic, eu îl omor, la noapte îi iau gâtul. Eu îl omor la noapte și ce o să se întâmple?

O să vină, o să îl ia de acolo, îl îngroapă repede, că nu o să vreți să se spună că l-am omorât. Mă duceți pe mine la sanatoriu vreo două luni, dar nu mă țineți mult, că cine să crească copiii mei? Și am rezolvat problema. Și am divorțat. Nu l-aș fi omorât, dar a funcționat.

Singura palmă, dar așa, un dos de palmă, așa un dos de palmă, când am spus că îi iau gâtul. Dar criminală, ce ziceți dacă devin criminală? Mama plângea, se ține de mână cu mătușa mea (n.r Elena Ceauşescu) și plângeau amândouă.”, a mai spus Mihaela Ceauşescu.

Citeşte şi: A MURIT Claudiu Iordache, fostul director general al Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989


loading...