NEREGULI GRAVE la Universitatea „Apollonia”: Studenţi înmatriculaţi direct în anul V

Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) a publicat un raport care cuprinde informaţii halucinante despre Universitatea "Apollonia". Astfel, s-au descoperit cazuri de studenţi înmatriculaţi după începerea anului şcolar, direct în anul al cincilea, cataloage completate cu note, dar fără nume de studenţi sau cadre didactice ce nu au pregătirea necesară pentru activitatea pentru care sunt încadrate.

21 apr. 2015, 06:24
NEREGULI GRAVE la Universitatea „Apollonia”: Studenţi înmatriculaţi direct în anul V

ARACIS a publicat raportul pe baza căruia s-a luat decizia de acordare a calificativului „Lipsă încredere” pen­tru Universitatea „Apollonia” şi care va duce, cel mai probabil, la intrarea în lichidare a instituţiei de învăţământ superior după confirmarea acestuia de către minister, potrivit ziaruldeiasi.ro.

Comisia ARACIS a determinat că normele, condiţiile şi procedura de concurs pentru admitere nu sunt disponibile candidaţilor nici pe internet, dar nici la sediul facultă­ţilor. Astfel, comisia susţine că la admitere s-ar putea prezenta candidaţi fără să se ştie dacă aceştia au luat sau nu bacalaureatul.

Aceste condiţii nu sunt disponibile candidaţilor, ceea ce face posibilă prezentarea la concurs a candidaţilor fără documente care să ateste diploma de bacalaureat sau diploma echivalentă. Nu există un regulament de admitere al studenţilor, aceasta fiind o componentă a metodologiei de activitate didactică. Clasificarea în urma admiterii se face în ordine alfabetică, iar rezultatele nu sunt afişate. O parte dintre candidaţii care iniţial au fost respinşi au fost înmatriculaţi ulterior„, se adaugă în raport.

Practic, înscrierile şi admiterile în anul I de studiu nu sunt transparente, listele nu se publice şi studenţii merg pe încredere, la secretariat, că lucrurile au fost rezolvate. Mai mult decât atât, fiindcă nu a obţinut „grad ridicat de încredere” din partea ARACIS, Universitatea nu avea dreptul să şcolarizeze studenţi din Uniunea Euro­peană, dar comisia a găsit în universitate înmatriculaţi mai mulţi studenţi din UE, unii dintre ei având diplomele recunoscute de către statul român, prin Centru Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplo­me­lor, pentru alte universităţi.

Comisia ARACIS a scos la iveală şi faptul că „Apollonia” a trecut peste hotărârile legale ale statului, depăşind atât la admiterea din 2013, cât şi la cea din 2014 cifra de şcolarizare stabilită prin hotărâre de guvern la specializările Medicină dentară, Tehnică dentară şi Asistenţă Medicală. Conform comisiei, unii studenţi care făcuseră unul sau mai mulţi ani la alte universităţi au venit şi au fost înmatriculaţi direct în ani superior de studiu, existând cazuri de studenţi înmatriculaţi direct în ultimul an. Există şi probleme la nivelul echivalării studiilor.

Mai mult, vizualizând „cataloa­gele” universităţii, comisia a descoperit că acestea arată ca după război – denumirile disciplinelor, notele elevilor, numărul de ore, toate au fost modificate în mai multe rânduri prin corecturi, tăieturi sau aplicarea de pastă corector. În aceleaşi documente s-au regăsit o serie de studenţi italieni cărora le-au fost echivalaţi mai mulţi ani de studiu şi care au avut notele modificate de mai multe ori. Există şi pagini întregi din cataloage completate „în alb“, cu note şi situaţii şcolare pentru studenţi ai căror nume nu există.