Nereguli la Uniunea Scriitorilor: Dublă finanţare pe unele proiecte şi majorarea nejustificată a unor finanţări

Curtea de Conturi a verificat Uniunea Scriitorilor din România și a constatat mai multe nereguli, între care dubla finanţare a unor proiecte culturale şi majorarea nejustificată a unora dintre finanţări, dezvăluie senatorul USR Dan Lungu.

05 dec. 2019, 14:38
Nereguli la Uniunea Scriitorilor: Dublă finanţare pe unele proiecte şi majorarea nejustificată a unor finanţări

Dan Lungu, care este și scriitor, afirmă că, în urma verificărilor Curţii de Conturi cu privire la modul de cheltuire a banilor publici primiţi de Uniunea Scriitorilor din România, echipa de audit a constatat existenţa unor nereguli.

„Printre acestea se numără problema dublei finanţări a proiectelor culturale derulate de Uniunea Scriitorilor, precum şi problema majorării  nejustificate a cuantumului finanţării de la un an la altul pentru aceleaşi proiecte. Totodată, reprezentanţii Curţii de Conturi au semnalat că nu există încă niciun împuternicit al Ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale desemnat să verifice utilizarea banilor încasaţi de Uniunea Scriitorilor din aplicarea timbrului literar, deşi legea prevede în mod expres asta”, explică Dan Lungu.

Dan Lungu a precizat că echipa de audit a constatat, după verificare, „faptul că nu a fost justificată majorarea finanţării unui proiect cultural comparativ cu fondurile acordate în cadrul ediţiei anterioare, susţinută în anul 2017”.

Totodată, senatorul USR a spus că după verificarea decontării de către Ministerul Culturii a proiectelor derulate de Uniunea Scriitorilor din România, s-a constatat că „proiectul Gala Poeziei Române Contemporane, Ediţia a VIII-a” a beneficiat în cursul unui an de o finanţare dublă în cadrul proiectelor prioritare, prima finanţare fiind în valoare de 20.000 de lei, iar cea de-a doua finanţare în valoare de 51.583 de lei. În acest caz, echipa de audit a Curţii de Conturi a recomandat recuperarea sumei decontate pentru cea de-a doua finanţare.


loading...