Netanyahu şi Trump îi cer lui Obama să tolereze activităţile israeliene de colonizare. Consiliul ONU a amânat votul

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, şi preşedintele-ales al SUA, Donald Trump, îi cer lui Barack Obama să tolereze activităţile israeliene de colonizare în Cisiordania.

22 dec. 2016, 15:19
Netanyahu şi Trump îi cer lui Obama să tolereze activităţile israeliene de colonizare. Consiliul ONU a amânat votul

Update 18:06 Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a amânat, la cererea Egiptului, votul cu privire la rezoluția care ar cere Israelului să înceteze construcția de colonii în Cisiordania și Ierusalimul de Est, s-a aflat din surse diplomatice. Diplomații egipteni, care au inițiat proiectul de rezoluție, au cerut mai mult timp pentru a organiza consultări pe acest subiect. Aceleaşi surse au declarat că nu a fost prevăzută o altă dată pentru votul care fusese programat pentru joi, 22 decembrie.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, şi preşedintele-ales al SUA, Donald Trump, cer Administraţiei Barack Obama să blocheze prin veto, la Consiliul de Securitate ONU, un proiect de rezoluţie care prevede încetarea activităţilor israeliene de colonizare în Cisiordania.

 „Statele Unite trebuie să blocheze prin veto proiectul de rezoluţie antiisraelian dezbătut în Consiliul de Securitate ONU”, a transmis Benjamin Netanyahu prin Twitter.

Egiptul a prezentat în Consiliul de Securitate ONU un proiect de rezoluţie care prevede încetarea activităţilor israeliene de colonizare în Cisiordania şi în Ierusalimul de Est, zone revendicate de Autoritatea Palestiniană.

„În cazul în care Statele Unite nu vor bloca prin veto proiectul de rezoluţie, vor încălca angajamentele pe termen lung asumate faţă de Israel”, a declarat, sub protecţia anonimatului, un oficial guvernamental israelian citat de cotidianul Haaretz.

Citeşte şi Premierul israelian vrea să discute problema Iranului cu Donald Trump

După câteva ore, Donald Trump, viitorul preşedinte al SUA, a transmis prin Twitter şi Facebook: „Rezoluţia dezbătută la Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite referitoare la Israel trebuie blocată prin veto”.

„Aşa cum Statele Unite susţin de mult timp, pacea dintre israelieni şi palestinieni se va realiza doar prin negocieri directe între părţi, nu prin impunerea unor condiţii de către Naţiunile Unite. Actuala situaţie plasează Israelul într-o poziţie delicată în negocieri şi este extrem de nedreaptă pentru toţi israelienii”, a adăugat Trump.