Neurologul şi scriitorul britanic Oliver Sacks a murit la vârsta de 82 de ani

Neurologul și scriitorul britanic Oliver Sacks, autorul celebrului roman 'The Man Who Mistook His Wife for a Hat', a murit duminică la vârsta de 82 de ani, la domiciliul său din Statele Unite, a anunțat cotidianul New York Times, citat de AFP.

30 aug. 2015, 16:06
Neurologul şi scriitorul britanic Oliver Sacks a murit la vârsta de 82 de ani

Asistenta sa personală Kate Edgar a comunicat cotidianului american că Oliver Sacks a murit la domiciliul său din New York, în urma unei forme de cancer. Sacks descoperise în luna februarie a acestui an că se afla în faza terminală a bolii, după ce infecția se extinsese de la unul dintre ochi către organele interne și afectase și ficatul.

Oliver Sacks a devenit cunoscut pentru lucrările sale privind disfuncțiile neurologice. Una din lucrările sale ‘Awakenings’, publicată în 1973, a fost un adevărat succes, în aceasta analizând cazuri ale unor pacienți care sufereau de encefalită letargică. A fost ecranizată, în 1990, cu Robin Williams și Robert De Niro în distribuție, obținând trei premii Oscar la ediția din 1991 a premiilor Academiei americane de film.

Absolvent al Universității Oxford, cu specializare în fiziologie și biologie, Oliver Sacks a efectuat apoi studii aprofundate în neurologie la Los Angeles și din 1965, odată cu stabilirea sa la New York, a început să și publice constant articole pentru New Yorker și lucrări pe teme de neurologie, dar și romane.

În 2001 a fost recompensat cu Premiul Lewis Thomas pentru lucrări publicate în domeniul științei, premiu câștigat printre alții de Richard Dawkins și James Watson, scrie cotidianul The Independent în ediția online.