Nevestele mafioţilor: Lea Garofalo a sfârşit dizolvată în acid pentru că a trădat clanul FOTO

Să fii soţie, mamă sau fiică de mafiot, mai ales din cea mai puternică mafie din lume, 'Ndrangheta, nu e deloc uşor, ci mai degrabă un trai periculos. Chiar dacă, aparent, nu au grija zilei de mâine, femeile din familiile mafiote nu duc o viaţă tocmai pe roze. Din contră, au puţine de spus în faţa bărbaţilor clanului, sunt timorate, în pericol şi de cele mai multe ori ajung la disperare extremă şi să îşi urască viaţa. Iar când vor să rupă legăturile cu clanul mafiot, ajung de obicei "pe lumea cealaltă".  Lea Garofalo a fost una dintre ele.

19 oct. 2012, 05:20

La sfârşitul anului 2009, teribilul clan mafiot ‘Ndrangheta făcea încă o crimă abominabilă. Cu o cruzime de neimaginat, o femeie a clanului, Lea Garofalo, care se săturase de viaţa mizerabilă în care fusese prinsă ani întregi, era sacrificată pentru că divulgase secrete ale celei mai bine organizate mafii italiene. Fără să-i mai pese de riscuri, Lea acceptase să colaboreze cu autorităţile antimafia din Peninsulă, în schimbul protecţiei.

În seara de 29 noiembrie 2009, Lea, care avea 35 de ani, a fost ademenită de partenerul ei de viaţă, Carlo Cosco, cu care nu se căsătorise, dar aveau împreună o fiică, să vină la Milano. La planul criminal al lui Cosco au  contribuit încă şase complici, membri ai celor două familii mafiote din ‘Ndrangheta, Cosco şi Garofalo.

Pe Lea nu o aştepta o călătorie de plăcere la Milano, ci de drumul către o moarte cruntă. Lea a fost interogată de membrii clanului chiar în maşina cu care se îndrepta spre Milano. A fost torturată de doi dintre fraţii lui Cosco, Vito şi Giuseppe Cosco şi împuşcată mortal, apoi dusă într-un depozit pustiu din Monza, în apropiere de Milano. Acolo, cadavrul ei a fost dizolvat în 50 de litri de acid. Mafioţii au stat să-l păzească trei zile, ca să fie siguri că din Lea nu a mai rămas nici măcar un fir de păr.

Încă din 2002, Lea încercase să scape de familiile mafiote. Cosco aflase că ea colabora cu autorităţile italiene antimafia, dându-le informaţii despre războaiele dintre cele două familii, Garofalo şi Cosco, din atotputernicul clan mafiot italian ‘Ndrangheta, războaie soldate de-a lungul timpului cu 40 de morţi.

În 2006, Lea părăsise programul de protecţie a martorilor, iar ea şi fiica ei, Denise, se retrăseseră într-o casă care fusese construită pentru ele chiar de Cosco, în afara regiunii Calabria unde se află fieful ‘Ndrangheta. Cosco încerca să joace rolul de protector faţă de femeia şi fiica lui, dar a avut totuşi o tentativă de a o ucide pe Lea. Un aşa-zis îngrijitor, pe care i l-a adus în casă chiar Cosco, a încercat să o ucidă. Tentativa intrusului a eşuat însă, pentru că Lea reuşise să pună mâna pe un cuţit şi să se lupte cu el, alungându-l.

Cosco jucase atunci cartea tatălui bun, iertător şi responsabil, care era interesat de viitorul fiicei sale, Denise, care urma să meargă la universitate. A jucat această carte până în seara de 29 noiembrie 2009…

Răzbunată de fiică

Denise nu a uitat şi nu i-a iertat pe cei care-i uciseseră mama. Deşi foarte tânără, Denise a fost foarte curajoasă şi i-a demascat pe ucigaşi, primul fiind chiar tatăl ei. În seara crimei, el o păcălise, luând-o cu el ca s-o  aştepte amândoi pe Lea, în staţia de autobuz din Milano, unde aveau întâlnire.

Denise a dibuit însă repede minciunile şi, în 2010, le povestea totul anchetatorilor. Aceştia au dat de urma celor şase criminali, cărora magistraţii le-au dat pedepse cu închisoarea pe viaţă. Denise a depus mărturie şi împotriva tatălui ei, care se afla atunci în închisoare, cu ceilalţi suspecţi. El a negat acuzaţiile, afirmând că Lea nu fusese ucisă şi că fugise undeva, în Australia.

Ofensiva Denisei, care s-a înscris în programul de protecţie a martorilor, a fost o lovitură pentru ‘Ndrangheta, cea mai puternică şi bogată mafie din Italia, cu încrengături în aproape toate sistemele, ce domină traficul internaţional de droguri şi arme, obţinând venituri de peste 30 de miliarde de euro, adică aproximativ 3,5% din PIB-ul Italiei.

Cu ocazia răsunătorului proces în care au fost condamnaţi mafioţii, Denise şi-a dobândit definitiv respectul public şi o nemăsurată admiraţie pentru curajul şi integritatea ei. Mărturia Denisei a avut un un rol „istoric” în procesul teribililor gangsteri ai temutei mafii calabreze. Un activist antimafia, părintele Luigi Ciotti, a spus atunci că „sentinţele (primite de mafioţi, n.r.), vor intra în istoria Italiei. Trebuie să îngenunchiem în faţa acestei tinere, care a spart codurile mafiei!”…