Nica:Un medic a prescris 100 de reţete pe zi, media pe trei luni, un altul a dat 38.000 de trimiteri

Ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, a spus că a văzut la CNAS "raportările cum se fură", dând ca exemplu un doctor care a prescris 100 de reţete pe zi, media ultimelor trei luni şi un altul care a dat 38.000 de trimiteri.

02 iun. 2013, 09:24
Nica:Un medic a prescris 100 de reţete pe zi, media pe trei luni, un altul a dat 38.000 de trimiteri

Dan Nica a declarat la Pro TV, în contextul în care vorbea de informatizarea instituţiilor, că în România marea problema este evaziunea fiscală, care „în continuare este mare şi greu de depistat”. El a precizat că poate da un exemplu cum să fie depistată evaziunea fiscală, potrivit Mediafax.

„Am fost săptămâna trecută la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Sistemul pe care l-am pus în funcţiune acolo permite şi am văzut raportările cum se fură. Este incredibil”, a spus ministrul Dan Nica, în emisiunea „După 20 de ani”.

Nica a dat ca exemplu în acest sens un medic care a prescris 100 de reţete pe zi, cât este media ultimelor trei luni, şi un altul care a dat 38.000 de trimiteri pe lună.

„Păi, să vă dau un exemplu. Un medic care a prescris 100 de reţete pe zi, media în ultimele trei luni. Altul care a prescris 38.000 de trimiteri pe lună. Un pacient care a beneficiat pe lună de 100.000 de euro şi pe primul trimestru al acestui an de 500.000 de euro pentru medicamente prescrise compensat”, a spus Nica, precizând că se cunosc numele medicilor, numele pacientului şi de la ce farmacie a luat medicamentele compensate.

Nica a mai spus că există dosarul electronic al pacienţilor şi acesta trebuie extins.

„Există dosarul electronic al pacienţilor, el trebuie extins. S-a făcut un prim pas. Să nu credeţi că este uşor”, a adăugat Nica.

Întrebat cine se opune la extinderea acestor sisteme informatice, Nica a spus că „doar cei care nu înţeleg sau cei care se tem de aceste sisteme”.

„Cei care nu înţeleg, nu înţeleg faptul că dacă vor fi mai mulţi bani, vor fi mai mulţi bani şi pentru a plăti mai bine un medic să fie în ţară, şi vor fi mai mulţi bani pentru medicamente. Ce se întâmplă acum este că o parte din sumele de bani care erau ori pentru medicamente, ori ca să plătim mai bine medicii să nu mai plece din ţară sunt furaţi”, a adăugat ministrul Dan Nica.

Întrebat dacă fură firmele de medicamente, furnizorii sau managerii de spitale, Dan Nica a răspuns: „Toţi. Din ce am văzut eu, da. V-am dat câteva cifre”.