Niciun condamnat penal nu va mai merge la închisoare înainte ca judecătorii să prezinte motivarea deciziei. Proiectul, supus votului deputaţilor

Plenul Camerei Deputaților va dezbate şi vota luni, în calitate de for decizional, proiectul de lege care prevede că de la încheierea procesului, judecătorii au la dispoziţie cel mult 120 de zile pentru pronunţarea sentinţei şi motivarea hotărârii lor. Astfel, o persoană condamnată nu poate fi închisă până când nu află motivele în baza cărora a fost trimisă la închisoare. 

10 mai 2021, 13:36
Niciun condamnat penal nu va mai merge la închisoare înainte ca judecătorii să prezinte motivarea deciziei. Proiectul, supus votului deputaţilor

Niciun condamnat nu va mai merge la închisoare înainte ca judecătorii să prezinte motivele în baza cărora a fost trimis la închisoare. Propunerea legislativă a fost făcută pentru a pune în acord Codul de Procedură Penală cu decizia judecătorilor Curţii Constituţionale din 7 aprilie. Conform deciziei CCR, deciziile instanțelor în domeniul penal trebuie să fie pronunţate doar odată cu motivarea lor, astfel, nimeni nu va mai suferi consecinţele unei condamnări penale fără să cunoască şi motivele şi fără să beneficieze de dreptul de a apela la căile extraordinare de atac, potrivit Stiri pe Surse.

Citeşte şi: Motivarea respingerii cererii de liberare condiţionată a lui Liviu Dragnea: a participat la mai puţin de 75% dintre programele educaţionale la care s-a înscris

Propunerea legislativă are ca scop şi evitarea situaţiilor în care judecători, membri ai completului, sunt împiedicaţi, de exemplu, prin pensionare, să semneze motivarea hotărârii.

Proiectul adoptat de Senat este iniţiat de senatorii Anca Dragu (USR PLUS), Alina Gorghiu şi Iulia Scântei (PNL) şi deputatul Ioan Cupşa (PNL).

Citeşte şi: Şeful DNA are veşti proaste pentru Liviu Dragnea: „La Tel Drum, se reascultă înregistrările ambientale şi interceptările”

Liviu Dragnea a reclamat statul român la CEDO în dosarul Referendumul pentru că motivarea a venit la aproape un an de la condamnare

În 2017, liderul PSD a dat România în judecată la CEDO, invocând faptul că nu a avut parte de „un proces echitabil“. Concret, Dragnea a reclamat că motivarea sentinţei nu a fost semnată de toţi cei cinci magistrați care l-au condamnat.

De asemenea, între pronunțarea sentinței și motivare a trecut aproape un an. Sentința definitivă s-a dat în aprilie 2016, iar motivarea a fost publicată în februarie 2017.