Nicola Sturgeon vrea să organizeze un nou referendum de autodeterminare a Scoţiei

Scoţia este necesar să fie autorizată să organizeze un nou referendum de autodeterminare, în urma victoriei zdrobitoare a separatiştilor în alegerile generale, a îndemnat vineri Nicola Sturgeon, preşedinta Patridului Naţional Scoţian (Scottish National Party, SNP) şi şefa Guvernului scoţian, relatează Reuters.

13 dec. 2019, 10:36
Nicola Sturgeon vrea să organizeze un nou referendum de autodeterminare a Scoţiei

Nicola Sturgeon cere un nou referendum de autodeterminare a Scoţiei. ”Există acum un mandat în vederea oferirii poporului scoţian alegerii propriului viitor”, a declarat pentru Sky News Sturgeon.

”Boris Johnson poate că a primit un mandat pentru a scoate Anglia din Uniunea Europeană. El nu are niciun mandat să scoată Scoţia din Uniunea Europeană. Scoţia trebuie să aibă alegerea propriului viitor”, a subliniat ea, bazându-se pe un sondaj la ieşirea de la urne realizat de BBC, ITV şi Sky credita SNP cu 55-59 de mandate în Scoţia, potrivit news.ro.

Fosta conducătoare a Partidului Conservator (Tories) în Scoţia, Ruth Davidson a respins un scor atât de mare al SNP şi a promis să întoate goală în Loch Ness dacă separatiştii obţin mai mult de 50 de mandate.

Potrivit BBC, SNP a obţinut 48 de mandate în alegerile legislative anticipate de joi.