Nicolae Bănicioiu reacţionează după ce DNA l-a trimis în judecată pentru luare de mită şi trafic de influenţă: „Denunţurile sunt mincinoase!”

Nicolae Bănicioiu, fostul ministru al Sănătăţii, a venit cu o primă reacţie după ce a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care e acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă.

03 dec. 2021, 14:40
Nicolae Bănicioiu reacţionează după ce DNA l-a trimis în judecată pentru luare de mită şi trafic de influenţă: „Denunţurile sunt mincinoase!”

Nicolae Bănicioiu, care a fost atât ministru al Sănătăţii, cât şi ministru al Tineretului şi Sportului, a fost acuzat că a primit sume mari de bani de la doi oameni de afaceri pentru a menţine sau a numi în conducerea a cinci spitale persoane apropiate celor doi, respectiv a-şi exercita influenţa în acest scop.

Nicolae Bănicioiu a declarat că la mijloc e vorba de miciuni şi că va demonstra acest lucru în instanţă.

„Procurorul din acest caz a facut o ancheta bazata doar pe denunturile unor oameni ce voiau sa scape de puscarie, fara sa aiba vreo dovada directa sau indirecta la adresa mea! Au facut o incercarea de flagrant care le a esuat categoric despre care procurorul nu zice nimic si vrea sa o ascunda din comunicarea publica! Nu exista absolut nicio fapta din cele spuse în comunicatul DNA, iar in instanta o sa demonstram ca acest dosar a fost facut asa ca anunturile cu recolta la hectar din perioada comunista- a luat doar denunturile si atit ! Fara sa faca vreo cercetarea pentru a vedea daca acele denunturi de confirma, desi probele arata clar ca denunturile sunt mincinoase!”, transmite Bănicioiu.

Ce spun procurorii DNA

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că „inculpatul Bănicioiu Nicolae, în perioada 21 decembrie 2012 – 07 aprilie 2015 ( perioadă în care ocupa funcția de ministru al tineretului și sporturilor, respectiv în legătură cu această calitate după ce nu a mai ocupat acea funcție), ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri (martori în cauză) și ulterior ar fi primit în numerar, de la unul din cei doi oameni de afaceri, suma totală de 1.292.122 lei reprezentând dividende aferente anului 2013 distribuite de două societăți comerciale care comercializau bunuri către spitale publice/institute”.

Anchetatorii susţin că Nicolae Bănicioiu „în schimb, ar fi promis că își va exercita influența asupra ministrului sănătății de la acea vreme, astfel încât să îl determine să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle acestuia de serviciu, acte reprezentate de:

– menținerea în funcția de manager/prelungire interimat/nerevocarea din funcția de manager a persoanelor din conducerea unui număr de 5 spitale publice/institute din municipiul București și județul Ilfov aflate în subordinea Ministerului Sănătății, cu care firmele controlate de oamenii de afaceri derulau relații comerciale profitabile,

– sau numirea pe funcția de manager a acelor spitale publice/institute a unor persoane apropiate oamenilor de afaceri”.

Fostul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, trimis în judecată de DNA pentru luare de mită şi trafic de influenţă