Nicolae Ciucă, anunț de ultimă oră despre legea pensiilor speciale. ”Când vom avea motivarea CCR, Parlamentul va fi convocat în sesiune extraordinară”

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a anunțat luni că în momentul în care Curtea Constituţională va publica motivarea pe Legea pensiilor speciale, Parlamentul va fi convocat în sesiune extraordinară pentru modificarea acestui act normativ.

07 aug. 2023, 13:36
Nicolae Ciucă, anunț de ultimă oră despre legea pensiilor speciale. ”Când vom avea motivarea CCR, Parlamentul va fi convocat în sesiune extraordinară”
Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă, anunț de ultimă oră despre legea pensiilor speciale. Oficialul a subliniat că abia atunci vor fi făcute modificările în linie cu ceea ce a decis CCR.

Citește și Deputatul Marian Mina (PSD): Plagiatorul şef Nicolae Ciucă ştie foarte bine ce DEZASTRU economic au lăsat în urmă ceilalţi doi premieri de dreapta

Nicolae Ciucă, anunț de ultimă oră despre legea pensiilor speciale

„Urmează ca, în momentul în care vom avea motivarea (CCR), să avem o convocare extraordinară a Parlamentului şi să producem modificările în linie cu ceea ce a decis Curtea Constituţională”, a declarat Nicolae Ciucă.

Săptămâna trecută, CCR a decis să retrimită în Parlament Legea de modificare a pensiilor speciale, după ce unele articole au fost declarate neconstituţionale.

Președintele CCR, Marian Enache, a afirmat la momentul respectiv că legea este constituţională în ansamblul său, dar există şi aspecte de neconstituţionalitate.

„Curtea, într-un cvorum de opt judecători, fiind absent motivat un judecător, a decis că Legea pensiilor de serviciu este constituţională în ansamblul său, dar Curtea a constatat neconstituţionalitatea unor critici intrinseci privind unele dispoziţii ale legii. (…) Ca efect al deciziei, legea se va întoarce în Parlament, pentru a fi pusă de acord cu decizia Curţii, conform articolului 147 alineatul 2 din Constituţie”, a spus Enache.

Pe de altă parte, Augustin Zegrean, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României (CCR), a spus că legea pensiilor speciale ale magistraţilor, este neclară, scrisă cu multe probleme și greu de aplicat.

Augustin Zegrean a subliniat că actul normativ a fost scris de oameni care nu sunt profesionişti și a precizat că reducerea pensiilor speciale ale magistraţilor este posibilă.

„Legea este foarte neclară, scrisă cu multe probleme, greu de aplicat, e greu de înţeles, în primul rând, ce se urmăreşte prin legea asta. Să spui aşa, per total, că se taie pensii, e una, dar să scrii în lege lucrul ăsta este altceva. Acolo au avut probleme. Chiar cred că nu sunt specialişti şi eu am spus de multe ori: se poate rezolva problema asta, dar trebuie rezolvată conform legii şi cu respectarea legii şi a Constituţiei. Nu e destul să vrei să scrii o lege, trebuie să ştii să scrii o lege, adică eu, care sunt beneficiarul legii, să înţeleg ce îmi spune acolo”, a declarat Augustin Zegrean, la Prima News.

Augustin Zegrean a afirmat că nicăieri în lume nu este acceptat ca un act normativ să aibă dispoziţii aplicabile retroactiv, iar în acest caz ar fi o catastrofă, nu numai cu pensiile.

Citește și Nicolae Ciucă: „A căuta vinovați pentru starea bugetului nu ne duce înainte. Le cer tuturor colegilor din PNL și PSD să ne concentrăm pe rezolvarea problemelor bugetare”