Nicolae Ciucă, anunţ de ultimă oră despre noile preţuri la energie. „Am luat aceste măsuri pentru a putea proteja cetăţenii”

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, vineri, măsurile adoptate de Guvern pentru a proteja cetăţenii faţă de creşterea preţurilor la energie şi gaze naturale.

18 mart. 2022, 18:18
Nicolae Ciucă, anunţ de ultimă oră despre noile preţuri la energie. „Am luat aceste măsuri pentru a putea proteja cetăţenii”

Nicolae Ciucă: „Am încheiat şedinţa de Guvern în care au fost adoptate o serie de acte normative, iar unul dintre acestea se referă la aceea ce am promis în serile trecute pentru ceea ce înseamnă protejarea cetăţenilor, a locurilor de muncă şi pentru protejarea economie şi anume măsurile de protecţie pentru ceea ce înseamnă creşterea preţurilor la energie şi gaze naturale.

Astfel în cadrul OUG am stabilit urmăoarele:

  • pentru consumatorii casnici care consumă până în 100 de kW preţul va fi de 0,68 de lei, măsură de care vor beneficia aproximativ 3,5 milioane de gospodării
  • pentru cei care consumă între 100 şi 300 de kW preţul va fi de 0,8 lei.  De această măsură vor beneficia aproximativ 4,5 milioane de gospodării.
  • Pentru consumatorii non-casnici preţul va fi de aproximativ 1 leu pe kw. Aici discutăm de întreprinderi mici şi mijlocii, întreprinderi din industria alimentară
  • Pentru consumatorii energo-intensivi se va aplica o schemă de ajutor de stat”

Nicolae Ciucă, anunţ despre preţul gazelor

„În ceea ce priveşte preţul gazelor naturale, pentru consumatorii casnici, preţul va fi de maximum 0,31 lei per kW, iar pentru consumatorii noncasnici, preţul va fi până la 0,37 lei pe Kw, cu menţiunea că pentru întreprinderile care au avut un consum la locul de consum în anul 2021 de până la 50.000 kw/oră  se menţine acelaşi preţ”, a mai spus premierul Nicolae Ciucă.

„Am luat aceste măsuri guvernamentale pentru a putea proteja cetăţenii, a stimula economia şi a proteja locurile de muncă. Concomitent, la nivelul Ministerului Energiei se iau măsuri pentru ceea ce înseamnă identificarea de surse noi de energie şi de asemenea pentru identificarea de surse noi pentru aprovizionarea cu gaze naturale”, a conchis şeful Executivului.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, despre pachetul de legi privind siguranţa naţională, că se află în dezbatere la nivelul Guvernului, la ministere avizatoare, şi a precizat că nu a fost de acord de la început cu acel proiect care instituie starea de criză pentru că ştia că în cadrul acestui pachet de legi pentru apărare există şi un proiect de lege care vizează managementul situaţiilor de criză. Acest proiect a fost sprijinit de către șeful DSU, Raed Arafat și venea la scurt timp după ridicarea stării de alertă, impusă din cauza pandemiei Covid-19.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă respinge proiectul lui Arafat privind starea de criză: ”Personal, nu l-am acceptat!”

Preţurile la energie şi gaze rămân plafonate încă un an de zile. De noile măsuri, care intră în vigoare de la 1 aprilie, la energie electrică beneficiază 8 milioane de gospodării, iar la gaze naturale toate gospodăriile racordate, indiferent de consum!

Citeşte şi: Veşti bune pentru români! Preţurile la energie şi gaze rămân plafonate încă un an de zile. Anunţul făcut de ministrul Virgil Popescu!