Nicolae Ciucă, anunț de ultimă oră! Soluțiile pentru românii sufocați de prețurile la energie: ,,Avem în continuare în analiză care sunt soluțiile  prin care putem să integram fondurile de la UE  pentru combaterea sărăciei”

Premierul Nicolae Ciucă a vorbit astăzi într-o conferință despre ce soluții are cu privire la prețurile prea mari la energie. Premierul a vorbit de asemenea și despre majorarea pensiilor.

07 nov. 2022, 17:49
Nicolae Ciucă, anunț de ultimă oră! Soluțiile pentru românii sufocați de prețurile la energie: ,,Avem în continuare în analiză care sunt soluțiile  prin care putem să integram fondurile de la UE  pentru combaterea sărăciei”

Premierul Nicolae Ciucă a vorbit astăzi într-o conferință despre ce soluții are cu privire la prețurile prea mari la energie. Acesta susține că se cauta înca soluții tehnice.

Nicolae Ciucă: ”Trebuie să existe energie care să poată să fie pusă în achiziție și vânzare”

,,În ceea ce privește subiectele pe care le-am prezentat biroului este cel legat de energie. Avem în continuare în analiză la nivelul structurilor tehnice care sunt soluțiile  prin care putem să integram fondurile de la UE  pentru combaterea sărăciei și desigur soluții prin care vom decide să protejam in continuare populația, dar prețul la energie la primele 3 praguri, al consumatorului casnic să rămână la aceeași valoare”, a declarat acesta.

Premierul a mai vorbit de asemenea și despre găsirea unei soluții rapide în ceea ce privește sectorul de IMM-uri.

,,Desigur am zăbovit atât de mult pentru că în continuare căutăm soluții, astfel încât,  în ceea ce privește  sectorul de IMM-uri și industrie să găsim o solutie prin care să asigurăm competitivitatea produselor romanesti. E un obiectiv pe care l-am discutat și la nivelul comisiei, la intalnirile pe care le-am avut”

Premierul Nicolae Ciucă este de părere că trebuie protejată populația vulnerabilă care nu își poate plăti facurile la energie.

,,Se cauta soluții tehnice. Este foarte clar că discutăm despre o decizie prin care să existe o piață semireglementată pentru că trebuie să existe energie care să poata să fie pusă în achiziție și vânzare. Romania are nevoie între 2 și  3teravati pe an, iar pragurile la niveul consumatorului casnic sperăm să rămână la fel ca până acum. Acesta este angajamentul nostru. Să protejam populația vulnerabilă care nu poate să își plătească consumul de energie dacă depășeste pragurile”, a mai adăugat acesta.


De asemenea, Nicolae Ciucă a spus că pragul de 1,3 este încă în analiză, iar la nivel de consumatorui mari se discută de un singur preț.

,,Pentru consumatori mari să discutam de un singur preț.Trebuie să găsim soluție pentru că din fondurile de coeziune nu există. Pragul de 1, 3 e vehiculat de toată lumea și în analiza, neluând încă decizia finala da-ți-mi  voie să vin cu decizia finală. În acest moment analiza este pe cele trei praguri ale consumatorului la nivel casnic, cei care consuma pana in 100 kw si discutam de 5,1 milioane gospodarii si cei care consuma intre 100 si 255 si peste 255. Acestea sunt cele trei categorii”, a completat el.

Nicolae Ciucă a vorbit de asemenea și despre procentul de majorare a pensiilor.

,,Am discutat la nivelul partidului că trebuie să găsim acea soluție prin care să acoperim creșterea inflației. Cresterea inflației în momentul de față este de peste 15%. Dacă bugetul ne va permite propunera PNL e de 15%”, a concluzionat Nicolae Ciucă.

Citește și: Nicolae Ciucă, discuţii cu o companie apropiată lui Elon Musk pentru dezvoltarea energiei nucleare în România

Citește și: Florin Cîţu, la un pas de a fi înlăturat din funcţia de preşedinte al Senatului. Cine vrea să devină al doilea om în stată a