Nicolae Ciucă, declarații emoționante despre cum a ajuns în armată și ce înseamnă pentru el România: ”Este ceva pe care iubești atât de mult încât faci sacrificiul suprem”

Premierul Nicolae Ciucă a vorbit, joi seară, cu ocazia Zilei Naționale a României, despre cum a ajuns primul comandant român care a intrat în luptă după cel de-al Doilea Război Mondial, dar și despre momentul în care a făcut primii pași în armată.

01 dec. 2022, 23:57
Nicolae Ciucă, declarații emoționante despre cum a ajuns în armată și ce înseamnă pentru el România: ”Este ceva pe care iubești atât de mult încât faci sacrificiul suprem”

Nicolae Ciucă a vorbit pentru prima dată despre cum a ajuns el în armata română, dar și despre viața de comandant al trupelor românești din cele mai periculoase teatrele de operații din Afganistan și Irak.

Citește și EXCLUSIV Marcel Ciolacu dezvăluie cât va mai dura coaliţia PSD-PNL-UDMR: „Nu avem de ales. Ar fi o greşeală dacă am intra acum într-o zonă de alegeri anticipate”

Premierul României a mai dezvăluit și ce înseamnă pentru el de fapt, cuvintele patrie și patriotism.

„Patrie și patriotism sunt, pentru mine, acele cuvinte care se simt și acele cuvinte pe care noi, de fiecare dată, am considerat că merită să fie îmbrățișate de fiecare dintre noi, ca fiind acel nivel sacru, suprem, pentru care merită, cu adevărat, să-ți dai viața.

Este ceva pe care-l iubești atât de mult încât faci sacrificiul suprem. Este ceva pe care nu trebuie să-l vorbești în fiecare zi, este ceva pe care nu trebuie să-l fluturi de fiecare dată când ți se oferă ocazia, este ceva ce se păstrează la suflet, în mintea fiecăruia, pentru că reprezintă valori de preț, așa cum au fost ele învățate, cum au fost transmise din generație în generație și care, până la urmă, sunt chestiuni pe care nici măcar nu cred că trebuie să le comentăm. Acestea sunt chestiuni asumate, nu înseamnă că dacă strigi în gura mare că ești patriot sau dacă atunci când se intonează imnul național pe o voce mai puternică asta te face patriot. Ei bine, nu e așa! Ești patriot atunci când te comporți așa cum se cuvine atunci când pleci de la respectul de sine și față de toți ceilalți. Atunci când îți pasă de ceea ce este în jurul tău, atunci când ridici o hârtie de jos fără să te vadă nimeni și o pui la coș”, a declarat Nicolae Ciucă, la Realitatea TV.

Cum a ajuns Nicolae Ciucă în armată

Premierul României a vorbit și despre cum a luat decizia de a urma o carieră militară, dar și cum a ajuns în cele din urmă la liceul militar din Craiova.

“Eram în Craiova, aveam mai multe opțiuni și am ales să merg la liceul militar. A fost o decizie de moment. Mie îmi plăcea foarte mult partea tehnică, mergem la cercul de electrotehnică de la Casa Pionierilor, cum era pe vremea aceea. La vârsta aceea cred că toți suntem în normalitatea adolescenței, cu preocupările, cu visurile specifice. La vremea respectivă nu avem o rigurozitate strict cazonă, din contră. (…) Nu mi-am imaginat și nu mi-am fixat să devin un înalt comandant, dar mi-a plăcut ce am făcut și am vrut, în permanență, să fac cât mai bine”, a spus Nicolae Ciucă.

Premierul și-a amintit și despre primele misiuni ale armatei române din Afganistan, de pe vremea când România nu era încă membră NATO, dar li despre eforturile țării noastre de a fi acceptată în alianța defensivă.

„Am participat cu militarii din Batalionul Neagoe Basarab la misiunile Armatei Române în Afghanistan și Irak, adică am deschis teatrul de operații. Era perioada in care făceam eforturi, ca țară, să fim acceptați în NATO.

Era in Irak, în 2004, când România a fost acceptată. Era o emulație să nu fim mai prejos față de ceilalți miliari alături de care participam la acele misiuni. Făceam totul pentru a compensa faptul că dotarea, echipamentele, erau destul de învechite la vremea aceea. Făceam în așa fel încât prin abordare, prin atitudine, să demonstrăm că putem face acest pas, că suntem aliați de nădejde. Și am reușit, conducând trupele din față, nu din spate. Am făcut în așa fel încât să nu lipsesc de la nicio misiune. Am fost cu soldații peste tot, am învățat unii de la alții. Mi-aduc aminte că atunci când a fost cazul să învățam ceva, de la soldat la comandant, am făcut-o, nu ne-a fost rușine să învățam.

Eram la Kandahar când ministrul Apărării de la acea vreme a venit în inspecție și, înainte să plece, m-a tras de-o parte și mi-a zis ‘Ține minte, drumul țării spre NATO trece prin Kandahar!’. Și a fost adevărat”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Citește și Marcel Ciolacu, scandal cu UDMR, după ce un oficial a afirmat că „Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc”