Nicolae Ciucă, şeful Statului Major al Apărării: Primele componente ale sistemelor Patriot au ajuns deja în România

Publicat: Sâmbătă, 20 Iulie 2019 16:13 // Actualizat: Sâmbătă, 20 Iulie 2019 16:13 // Sursa: romaniatv.net

Generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major al Apărării, a spus că primele componente ale sistemelor Patriot au ajuns deja în România, subliniind că acestea vizează sprijin logistic și de mentenanță. „Efectiv, ansamblul unui sistem va fi în țară în primul trimestru al anului viitor”, spune Ciucă.

„Au ajuns deja în țară. Sunt componente de sprijin logistic și de mentenanță și de asemenea, sunt componentele care deja au demarat în ceea ce privește pregătirea personalului care urmează să deservească aceste echipamente. Efectiv, ansamblul unui sistem va fi în țară în primul trimestru al anului viitor. Tot ceea ce a însemnat acest program major de înzestrare a Armatei Române, în momentul de față, se derulează conform planificării, se găsește în grafic și avem certitudinea că atât sistemele Patriot, cât și sistemele HIMARS, se vor derula conform planificării inițiale, reușind ca, așa cum ne-am propus, să avem aceste două capabilități operative, în timpul cel mai scurt”, a spus generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major al Apărării (SMAp), într-un interviu pentru Radio România Actualități.

Despre sistemul Patriot în acţiune - Exerciţiului NATO "Saber Guardian"

"A fost pentru prima dată când s-au executat trageri în jumătatea de Est a Europei şi este, de asemenea, pentru prima dată când s-au executat trageri cu sisteme care au capacităţi şi caracteristici tehnice diferite, simultan. Am avut Patriot, am avut Hawk, am avut Stinger aliniate să execute trageri reale, în acelaşi timp. Numărul rachetelor trase a fost de 14, aceasta a fost planificarea iniţială. Din ce am înţeles, au tras toate. Costul lor real, efectiv nu l-am discutat. Instrucţia şi apărarea naţională nu sunt ieftine, ele costă şi pentru a avea o armată credibilă este nevoie de investiţii atât în ceea ce priveşte achiziţia de echipamente şi tehnică moderne, cât şi investiţii în ceea ce priveşte dezvoltarea pregătirii factorului uman, astfel încât aceste costuri să aibă eficienţă maximă".

De altfel, ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, a declarat, în luna martie a acestui an, că România a cumpărat cel de-al treilea sistem de rachete Patriot, iar plata, de 85 de milioane de dolari, a fost făcută către americani în în aceeași lună.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Armata Română Nicolae Ciucă sistemul PATRIOT
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7284
RON
20 Aug
noapte 17 °
zi 34 °
Ultimele joburi adaugate
24 H