Nicolae Ciucă, veste bună despre pachetul social anunţat de Guvern. „Vrem să protejăm cetăţenii vulnerabili şi să diminuăm impactul efectelor crizei generate de creşterea preţurilor”

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, vineri, că Guvernul de coaliţie s-a angajat să adopte săptămâna viitoare programul social "Sprijin pentru România" pentru a veni în sprijinul românilor cu venituri mici, pe fondul creşterii preţurilor la energie şi gaze.

08 apr. 2022, 11:36
Nicolae Ciucă, veste bună despre pachetul social anunţat de Guvern. „Vrem să protejăm cetăţenii vulnerabili şi să diminuăm impactul efectelor crizei generate de creşterea preţurilor”

Nicolae Ciucă a vorbit despre programul social „Sprijin pentru România”, la începutul şedinţei de Guvern de vineri.

„Considerăm că vom reuşi să aducem bani în plus la bugetul de stat, bani care ne sunt foarte necesari pentru tot ceea ce poate să însemne măsurile pe care noi dorim să le implementăm în domeniul economico-social, astfel încât luni, aşa cum ne-am angajat în coaliţie, să putem să venim cu pachetul de măsuri economico-sociale „Sprijin pentru România”, astfel încât să putem să continuăm să sprijinim mediul de afaceri, să protejăm locurile de muncă, cetăţenii vulnerabili şi să diminuăm impactul efectelor crizei generate de creşterea preţurilor la energie, la gaze naturale, precum şi impactul războiului din Ucraina”, a anunţat premierul Nicolae Ciucă.

Citeşte şi: Theodor Stolojan, despre o posibilă candidatură a lui Ciucă la prezidenţiale: „Dacă continuă să performeze şi cota de încredere îi creşte, nu văd de ce nu. Nu văd alt lider în PNL”

De asemenea, premierul a anunţat că Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă prin care va fi implementat „Radarul mărfurilor”.

„Reglementăm prin OUG modul în care implementăm acea măsură care face parte din pachetul asumat la nivelul Guvernului pentru modernizarea şi digitalizarea relaţiei dintre statul român şi mediul de afaceri.

Astfel, radarul mărfurilor va intra în funcţiune reglementat şi în felul acesta considerăm că mediul de afaceri va beneficia în sensul în care reducem partea birocratică a activităţilor şi totodată la nivelul statului vom avea un mijloc de monitorizarea şi reducere a tot ceea ce poate să însemne transportul de mărfuri cu risc ridicat fiscal”, a mai spus şeful Executivului.

Proiect de ordonanţă de urgenţă vizează implementarea sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport.

Conform notei de fundamentare a proiectului de act normativ, sistemul RO e-Transport va include module informatice de gestiune care după declararea unui transport de bunuri vor genera un cod unic de înregistrare, elemente de interconectare cu camere de luat vederi şi alte dispozitive specifice de monitorizare a traficului rutier, componente software pentru analiza integrată a datelor.

„Sistemul RO e-Transport va utiliza date şi informaţii deţinute la nivelul instituţiilor sau autorităţilor publice cu atribuţii în domeniul transportului rutier şi va fi interconectat cu celelalte sisteme informatice existente la nivelul Ministerului Finanţelor, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală sau Autorităţii Vamale Române”, se explică în document.

Vor fi monitorizate transporturile de bunuri reprezentând achiziţii şi livrări intracomunitare, al celor care fac obiectul operaţiunilor vamale, precum şi de bunuri între două locaţii situate pe teritoriul naţional. Obligaţia declarării datelor în sistemul RO e-Transport a bunurilor cu risc fiscal ridicat urmează să revină, în funcţie de tipul operaţiunii, beneficiarului sau după caz, furnizorului din România.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă spune că Guvernul nu va creşte taxele, iar cursul euro-leu este stabil: „Avem o stare economică de echilibru”