Nicolae Dumitru, eliberat din spatele gratiilor, Dorin Cocoş mai aşteaptă. Decizia este definitivă

Nicolae Dumitru, Niro, condamnat la doi ani şi patru luni de închisoare în dosarul „Microsoft” a fost eliberat condiţionat de către magistraţii Tribunalului Ilfov.

15 sept. 2017, 15:49
Nicolae Dumitru, eliberat din spatele gratiilor, Dorin Cocoş mai aşteaptă. Decizia este definitivă

UPDATE. Omul de afaceri Dumitru Nicolae – condamnat la doi ani şi patru luni de închisoare în dosarul „Microsoft” – a părăsit, vineri seară, Penitenciarul Jilava, după ce Tribunalul Ilfov a decis eliberarea condiţionată a acestuia.

Dumitru Nicolae le-a spus jurnaliştilor că abia aşteaptă să îşi vadă copiii. „Uitaţi, am lacrimi în ochi”, a spus omul de afaceri, nedorind să facă alte declaraţii.

În primă instanţă, Judecătoria Sectorului 4 a respins cererea de eliberată condiţionată în cazul lui Dorin Cocoş, în timp ce în cazul lui Dumitru Nicolae decizia a fost de eliberare condiţionată.

„În temeiul art. 4251 alin. 7 pct. 1 lit. b rap la art. 587 alin. 3 C. pr. pen. respinge ca nefondată contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei penale nr. 1895 din data de 02.08.2017 pronunţată de Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti în dosarul penal nr. 17231/4/ 2017. Dispune punerea de îndată în libertate a condamnatului Dumitru Nicolae, de sub puterea mandatului de executare a pedepsei nr. 46/ 2016 emis de Tribunalul Bucureşti, Secţia I Penală. În temeiul art. 275 alin. 3 C. pr. pen. cheltuielile judicare rămân în sarcina statului. În baza art. 272 alin. 2 C. pr. pen., onorariul apărătorului desemnat din oficiu să asigure asistenţă juridică obligatorie, în sumă de 130 lei, se va achita din fondurile Ministerului Justiţiei. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică azi, 15.09.2017″, se arată soluţia pe portalul justiţiei. 

Decizia Tribunalului Ilfov este definitivă.

Dumitru Nicolae, prezent în faţa instanţei, a citit o scrisoare, pe parcursul citirii acesteia începând să plângă.

„Sunt foarte emoţionat şi vreau să citesc. Am doi băieţi şi o fetiţă. Am o societate, care are 5.000 de locuri de muncă. 25 de ani societatea nu a fost implicată în contracte cu bani publici . Regret fapta din dosarul Microsoft. Am recunoscut şi mi-am cerut iertare şi familiei. Am făcut tot ce a depins de mine, am muncit şi am respectat personalul instituţiei. Am înţeles această lecţie şi e cea mai importantă lecţie a vieţii mele”, a spus Nicolae.

În urma analizei actelor de la dosar şi a audierii lui Dumitru Nicolae, instanţa a dispus, în mod definitiv, punerea sa în libertate.

În octombrie 2016, Nicolae Dumitru a fost condamnat la 2,4 ani de închisoare pentru trafic de influenţă în dosarul Microsoft, pentru trafic de influenţă, de instanţa supremă.

De asemenea, instanţa a dispus atunci ca acesta să plătească statului peste două milioane de dolari şi un milion de euro.

La ultimul termen de judecată, avocatul omului de afaceri a cerut judecătorilor să dispună o pedepasă cu suspendare.

„Regret profund pentru comiterea faptelor. (…) Am doi băieţi de 25 şi 26 de ani”, le-a spus judecătorilor plângând Nicolae Dumitru.

În cazul lui Nicolae Dumitru, în 2 august Judecătoria Sectorului 4 a decis liberarea condiţionată a acestuia. Decizia a fost atacată de DNA la Tribunalul Ilfov.

Judecătoria Sectorului 4 arată în motivarea deciziei de liberare în cazul lui Dumitru Nicolae că în perioada detenţiei a avut un comportament corespunzător, a fost recompensat de patru ori, a câştigat prin muncă 36 de zile şi a participat la activităţi culturale. Judecătorul mai reţine că timpul petrecut în închisoare de Nicolae Dumitru a fost suficient pentru reeducarea condamnatului şi că acesta şi-a putut forma o atitudine corectă faţă de valorile sociale, faţă de ordinea de drept şi faţă de regulile de convieţuire socială.

În 3 octombrie 2016, omul de afaceri Nicolae Dumitru a fost condamnat la 2,4 ani de închisoare pentru trafic de influenţă în dosarul Microsoft, pedeapsa fiind majorată de la 1,6 ani cu suspendare, dispusă iniţial. De asemenea, instanţa a dispus ca acesta să plătească statului 2.050.000 dolari şi 1.000.000 de euro.

În acelaşi dosar, omul de afaceri Dorin Cocoş a fost găsit vinovat pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, instanţa dispunând în cazul lui confiscarea a 9.000.000 de euro şi 2 ani şi 4 luni închisoare.

Fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru trafic de influenţă, instanţa hotărând confiscarea a peste 3.000.000 euro.

Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, a fost găsit vinovat de luare de mită şi spălare de bani, instanţa dispunând în cazul său confiscarea a peste 2.000.000 euro şi o pedeapsă cu închisoarea de 3 ani.

Judecarea dosarului „Microsoft” a început în 24 martie 2015 şi s-a încheiat în octombrie 2016, fiind vizat modul în care au fost atribuite licenţe Microsoft timp de zece ani.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit nouă milioane de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltării Regionale şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor.

Procurorii au arătat, în rechizitoriu, că Dorin Cocoş a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.