Nicolae Horumbă, APIA: Noi spunem că probabil 99% dintre fermieri vor fi plătiţi până la 15 octombrie

Până la termenul limită de 15 octombrie vom plăti 99% dintre fermieri, pentru că dincolo de acest termen nu mai pot fi efectuate plăți din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), a declarat, luni, directorul general al APIA, Nicolae Horumbă, într-o conferință de presă.

22 aug. 2016, 13:23
Nicolae Horumbă, APIA: Noi spunem că probabil 99% dintre fermieri vor fi plătiţi până la 15 octombrie

„Noi spunem că probabil 99% sau chiar 99,9% dintre fermieri vor fi plătiți până la 15 octombrie. Este și obligația statului membru, pentru că dincolo de data respectivă nu mai poți face plăți din FEGA. A spune că plătești sută la sută toate sumele este utopic, deoarece printre fermierii care au depus cereri la APIA în 2015 sunt și unii anchetați de organele de anchetă ale statului român. Până nu știi ce se întâmplă în acea anchetă, dacă e trimis sau nu în judecată, nu poți lua o decizie”, a explicat Horumbă.

Acesta a precizat că mai sunt și cazuri în care unii fermieri vin cu hotărâri judecătorești sau în care aplicația poate da rateuri, ceea ce poate prelungi termenul de plată. „Pe de altă parte sunt fermieri care pot veni în decursul acestei perioade cu hotărâri judecătorești, pentru că au avut un litigiu între ei pe o suprafață de teren. Mai sunt și cazuri de fermieri la care aplicația mai dă uneori rateuri și pe care îi trimitem la centrul suport al dezvoltatorului. Ei verifică problema și corectează eroarea. Pentru unele erori termenul este foarte scurt, dar pentru altele, termenul este mai lung și poate necesita verificări suplimentare”, a mai spus directorul general al APIA, citat de Agerpres.

Șeful APIA nu exclude posibilitatea ca Agenția de Plăți să fie dată în judecată de către unii fermieri, dacă nu își onorează plățile la termenul limită, însă precizează că fermierii care fac acest lucru trebuie să știe cu siguranță că sunt eligibili la plată. „Luăm în considerare și acest lucru dar cred că un fermier care dă în judecată APIA ar trebui să știe că este eligibil cu siguranță la plata respectivă ca să poată da în judecată APIA, ori ei ne dau în judecată și după o decizie în care i s-a respins plata respectivă pe motiv de neeligibilitate. Avem astfel de situații, respectiv câteva sute de divergențe legate de deciziile de plată pentru care unii dintre ei se consideră nedreptățiți”, a adăugat Horumbă.

APIA a plătit până în prezent subvenții de 1,919 miliarde de euro pentru 920.000 de fermieri, din fondurile aferente anului 2015, de 2,1 miliarde de euro.