Nicolae Solomon, fost vicepreşedinte CSM, şi Florin Deac citaţi la Secţia Specială

Nicolae Solomon ar fi vizat de cinci dosare, anunţă România TV. Secția pentru procurori informează opinia publică că va sesiza Comisia Europeană pentru a aduce la cunoștință aceste împrejurări.

17 feb. 2020, 07:43
Nicolae Solomon, fost vicepreşedinte CSM, şi Florin Deac citaţi la Secţia Specială

UPDATE: Fostul vicepreședinte CSM Nicolae Solomon a făcut câteva declarații după ce a fost audiat la SIIJ. „Nu știu despre niciunul. Dar știu că am primit o soluție de clasare anul trecut. Adică am aflat de dosare după soluțiile de clasare. Astăzi am aflat despre această plângere formulată de luju. O să mă interesez să văd dacă am sau n-am aceste dosare. N-am formulat o cerere până acum. Mi s-au părut niște acuze nefondate „, a spus Solomon după audierea la SIIJ.

Nicolae Solomon a ajuns, luni, la audieri la sediul Secţiei Speciale pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie într-un dosar format în anul 2018.

Nicolae Solomon, fost vicepreședinte al CSM și fost procuror în Parchetul de pe Tribunalul București, şi Florin Deac au fi fost citaţi la SIIJ, Deac în calitate de martor. 

Acuzațiile la adresa lui Solomon sunt luare de mită, dare de mită, trafic de influență, abuz în serviciu și purtate abuzivă. El s-a numărat printre cei care au boicotat ședințele de plen pentru numirea Adinei Florea la conducerea SIIJ. 

Secția pentru procurori a CSM a transmis, ulterior, un punct de vedere oficial legat de citarea celor doi procurori.

„La data de 13 februarie a fost citat domnul Nicolae Solomon, în calitate de martor, într-un dosar înregistrat în 2018 la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, având ca obiect infracțiunile de grup infracțional organizat și abuz în serviciu. Citarea s-a făcut prin organele de poliție judiciară, la sediul CSM, pentru data de 17 februarie 2020, fiind semnată de către doamna procuror Adina Florea.

La data de 14 februarie a fost citat domnul Florin Deac, în calitate de martor, într-un dosar înregistrat in 2018, având ca obiect infracțiunile de neglijentă în serviciu, ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Citarea s-a făcut tot prin organele de poliție judiciară, la sediul CSM, pentru data de 19 februarie 2020, fiind semnată de același procuror Adina Florea. Despre citarea celor doi membri CSM, s-au scurs informații în mass media în dimineața zilei de 17 februarie, înaintea desfășurării actului procesual, într-o etapă nepublică a procesului penal.

Citarea celor doi membri a avut loc la foarte scurt timp după ce Secția pentru procurori a emis avizele pentru cele trei propuneri înaintate de către Ministrul Justiției, în vederea ocupării funcțiilor de vârf la nivelul Ministerul Public, dintre care două au fost negative.
Secția pentru procurori apreciază că citarea a doi membri ai Secției în maniera arătată, în cauze aflate pe rolul SIIJ încă din 2018, precum şi scurgerea în media a informațiilor privind cele două activități procesuale, în contextul derulării procedurii de avizare parțial negativă a propunerilor Ministrului Justiției de ocupare a funcțiilor înalte la nivelul Ministerului Public şi al unei campanii media îndreptate împotriva membrilor Secției, reprezintă un factor de presiune şi de decredibilizate instituțională.

Secția pentru procurori informează opinia publică că va sesiza Comisia Europeană pentru a aduce la cunoștință aceste împrejurări.
Secția pentru procurori va continua să-şi exercite atribuțiile constituționale de garantare a independenței fiecărui procuror şi a Ministerului Public în ansamblul său”, se arată în comunicatul Sectiei de Procurori a CSM.